Унікальні ікони, виткані з лляної нитки, представив у Донецькому художньому музеї житель Сімферополя Володимир ДЕНЩИКОВ. В експозиції близько 30 робіт, з якими всі бажаючі можуть ознайомитися до 4 березня.

Фахівці називають автора «основоположником нового виду іконотворчості. Роботи майстра виконані в техніці макраме за церковними канонами. Деталі вузликів на окладах і ризах образів створені з лляної нитки, причому кожен з мільйонів вузликів зав`язаний без застосування технічних засобів, тобто спиць, гачків. Самі лики святих написані маслом на лляному полотні.

Автор каже, що льон у нього «завжди асоціюється з православ`ям. Льон простий, міцний, доступний, у лляному одязі ходили наші пращури, я припускаю, що й Всевишній був одягнений у цей одяг, льон лікує, притягує...»

Відео дня

На відкриття виставки до музею прийшло безліч відвідувачів. Серед яких був художній керівник Донецького національного академічного театру опери та балету імені А. Б. Солов`яненка Вадим ПИСАРЄВ, прес-секретар Митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона Української Православної Церкви протоієрей Георгій ГУЛЯЄВ.

«Ікони майстра є в патріарха Кирила, Блаженнішого Митрополита Володимира, Владики Сімферопольського і Кримського Лазаря, подібну ікону кожний священик хотів би мати у своєму храмі», - зазначив отець Георгій.

Роботи Володимира ДЕНЩИКОВА експонувалися й продовжують виставлятися не тільки в Україні, а й у Німеччині, Австрії, Угорщини. Частина з них знаходиться в приватних колекціях України, Росії, Чехії, Угорщини, Німеччини та США.

ОстроВ