Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сподівається, що Церква матиме можливість взяти участь у дискусії про розвиток системи освіти в Росії і виступає за повернення "виховного елементу" в навчальний процес.
Як повідомляє РІА Новости, в понеділок предстоятель РПЦ очолив у Москві засідання нового колегіального органу виконавчої влади РПЦ - Вищої церковної ради, де, зокрема, порушив питання про систему освіти.
"Найбільша заклопотаність, яка виникає у зв`язку з обговоренням освітніх проблем - це турбота, пов`язана з формуванням особистості. Чи може школа повністю усунутися від того, щоб виховувати людину? Сьогодні практично так сталося і відбувається за рідкісним винятком", - заявив патріарх Кирил, відкриваючи засідання.
За його словами, Церква може і повинна взяти участь в "загальнонаціональних дебатах", що стосуються російської освіти. Патріарх Кирил відзначив, що в "специфічних" освітніх установах - православних гімназіях, кадетських і козацьких корпусах - такий виховний елемент присутній.
"Народна освіта має слугуватии інтересам народу, інтересам особистості, вона повинна формувати людину, а сьогодні відсутність ціннісних орієнтирів у системі освіти призводить до того, що на виході ми маємо людину, світоглядно ніяк не орієнтовану", - зазначив предстоятель РПЦ.