Психологи з Стенфорда вивчили уявлення американських християн про Ісуса і встановили, що вони тісно пов`язані з їхніми політичними поглядами. Стаття дослідників з`явилася в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
В рамках роботи учені провели онлайн-опитування 800 осіб, що відносять себе до християн. Половина з них була протестантами, чверть католиками, а ще одна чверть - представниками інших течій християнства. Кожному добровольцю пропонувався опитувальник, який включав політичні та економічні питання, а також серію питань, в яких піддослідні повинні були вирішити, як вчинив би Ісус в їхньому уявленні в тій чи іншій ситуації.
В результаті вчені встановили, що і консерватори і ліберали схильні вважати, що сучасний Ісус був би консерватором і лібералом відповідно. Кожна з груп визнає, що за деякими позиціями вони зі Спасителем розходяться: наприклад, консерватори незгодні з ідеєю справедливого розподілу багатств, а ліберали - з питаннями абортів та одностатевих шлюбів.
При цьому ліберали і консерватори вважають, що питання, з яких у них з Ісусом є розбіжності, другорядними - обидві групи схильні називати центральними питаннями віри ті, за якими у них думки збігаються з загальнохристиянськими уявленнями.
Вчені називають такий підхід проектуванням власних поглядів. На думку дослідників, основна мета такого проектування - згладити протиріччя, що виникають між політичними і релігійними уявленнями. При цьому, як показало дослідження, чим більш релігійна людина, тим більшу частину власних переконань вона приписує Христу.
Lenta.ru