Міністр культури Михайло КУЛИНЯК вважає, що керівники національних заповідників та музеїв повинні виконувати, передовсім, менеджерські функції.
Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр заявив сьогодні журналістам на прес-конференції, коментуючи нещодавнє звільнення директорів найбільших музеїв України.
«Ми підходимо до того, що потрібні менеджери (на посади директорів найбільших музеїв – УНІАН)», - сказав М.КУЛИНЯК.
В той же час він зазначив, що не згоден з тим, що попередні керівники, зокрема Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного музею Тараса Шевченка та інших були змінені на людей, які не є фахівцями у музейній галузі. Зокрема, міністр наголосив, що призначений директором музею в Пироговому Дмитро ЗАРУБА закінчив історичний факультет, а призначена гендиректором Києво-Печерського заповідника Вікторія ЛІСНИЧА протягом року працювала заступником міністра. «Мабуть ми прийдемо і до контрактної, і до конкурсної системи (у призначенні керівників музеїв – УНІАН), - наголосив міністр.
В той же час він висловив впевненість, що призначеними керівниками найбільших музеїв «не буде нічого зроблено проти закону».
Довідка УНІАН. На початку року було звільнено директорів провідних музеїв. Зокрема, з посади гендиректора Києво-Печерського заповідника було звільнено Марину ГРОМОВУ. На її посаду призначено Вікторію ЛІСНИЧУ, яка раніше працювала заступником міністра культури (5 квітня 2011 року під час вручення премії імені Гончара у столичному Будинку письменників В.ЛІСНИЧА назвала письменника Олеся Гончара поетом – УНІАН). Також було звільнено з посади заповідника «Софія Київська» Нелю КУКОВАЛЬСЬКУ. Ця посада залишається вакантною. Окрім того Міністерство культури звільнило Наталю КЛИМЕНКО з посади генерального директора Національного музею Тараса Шевченка, призначивши замість неї Дмитра СТУСА.
27 січня було звільнено з посади директора Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові Павла ФЕДАКУ, який очолював цей музей з 2009 р. На його посаду призначено Дмитра ЗАРУБУ, який раніше працював заступником голови Державної служби туризму і курортів, радником міністра культури України.