Міністр культури України Михайло КУЛИНЯК вважає найімовірнішим кандидатом на посаду генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» директора Науково-дослідний інституту пам`ятко-охоронних досліджень Олену СЕРДЮК.
Як передає кореспондент УНІАН, про це М.КУЛИНЯК заявив сьогодні на прес-конференції.
«Я не буду зараз говорити про СЕРДЮК, тому що вона кандидат на її (Нелі КУКОВАЛЬСЬКОЇ – УНІАН) місце.
Зокрема, міністр повідомив, що попереднього гендиректора «Софії Київської» Н.КУКОВАЛЬСЬКУ було звільнено у зв’язку із порушеннями у її роботі.
«Це здійснення без відповідних дозволів будівництва на охоронній території («Софії Київської» – УНІАН), відкриття саркофагу Ярослава Мудрого без дозволу та погодження, останні речі з перенесення мозаїк на нові основи для зменшення ваги», - сказав М.КУЛИНЯК.
Міністр повідомив, що міжвідомча комісія, яка вивчала діяльність директорів національних заповідників та музеїв, виявила ці недоліки, і на одне із засідань комісії була запрошена Н.КУКОВАЛЬСЬКА, але вона в останній момент не з’явилась у зв’язку із хворобою.
За словами М.КУЛИНЯКА, у даний час видано наказ про звільнення Н.КУКОВАЛЬСЬКОЇ з посади гендиректора «Софії Київської», але він ще не набув чинності, оскільки Н.КУКОВАЛЬСЬКА перебуває на лікарняному.
Водночас М.КУЛИНЯК наголосив, що запросив Н.КУКОВАЛЬСЬКУ після одужання до Міністерства культури для того, щоб обговорити цю ситуацію.
Міністр не виключив, що якщо Н.КУКОВАЛЬСЬКА доведе, що не вчиняла порушень, то може залишитись на посаді гендиректора «Софії Київської».
«Але моє сприйняття - що вона не захотіла прийти на комісію», - наголосив міністр.