14-річний житель Сімферополя на ім`я Єгор подав до суду на свого батька, який перебуває в якійсь секті і змушує сина жити відповідно до її віровчення. Про це повідомляє газета "Сегодня". Підліток виступає проти того, щоб йому нав`язували віросповідання, і вимагає, щоб його батька позбавили батьківських прав.
Як пише видання, мати Єгора померла, коли йому було чотири роки. З тих пір він жив у бабусі з дідусем. Батько одружився знову і жив по сусідству. Він отримував допомогу на дитину, проте з цих грошей, як наголошується, хлопчику нічого не діставалося. У той же час батько брав активну участь у вихованні сина.
Чоловік перебував в якійсь релігійній громаді (її назва не вказано). Він змушував сина ходити на релігійні збори і дотримуватися приписів релігії. "Спочатку мені там сподобалося: нові люди, незвичайні розмови, - згадує Єгор. - Потім збори стали обтяжувати, зовсім не подобалося, коли примушували ходити по квартирах, запрошувати незнайомих людей до нас. Нас інструктували, як зацікавити людину, як з нею розмовляти на будь-яку тему. Мені було незручно і соромно, тому що зустрічав знайомих ... ".
Крім іншого дитині було заборонено святкувати дні народження. Як розповіла бабуся Єгора, Ольга Стефанівна, у дні народження чоловік забирав сина до себе, закривав в квартирі і категорично забороняв йому приймати будь-які вітання та подарунки.
Батько й мачуха (яка, як випливає з публікації, також була в секті) обмежували спілкування Єгора з однолітками, забороняли відвідувати гуртки та секції. "Мачуха мені весь час повторювала, щоб не надумав спілкуватися з дівчатами, які не ходять в громаду. А [ще говорила, що] якщо я не буду відвідувати збори і слухатися батька, обов`язково стану наркоманом", - розповідає підліток.
У відповідь на претензії підлітка батько став писати скарги в різні інстанції, стверджуючи, що бабуся насильно утримує Єгора у себе і вимагаючи, щоб його зобов`язали жити з батьком. Бабуся, зі свого боку, писала в різні відомства звернення на захист онука. У результаті Єгор сам звернувся до суду з позовом проти батька.
За словами юриста Валентини Бобрової, такого роду позови в Україні раніше не розглядалися. При цьому законодавство України, як відзначає видання, з одного боку дозволяє батькам виховувати дітей відповідно до своїх переконань, з іншого - передбачає для дитини можливість захищати свої права в разі, якщо обов`язки батьків виконуються неналежним чином.