На проведеному 12 січня 2012 засіданні Синоду Білоруського екзархату було заслухано рапорт архієпископа Новогрудського і Лідського Гурія, голови Комісії з канонізації святих БПЦ (журнал № 12).
Як повідомив владика Гурій, Комісія на засіданні від 7 грудня 2011 розглянула два питання.
1. Про прославлення у лику місцевошанованих святих новомучеників і сповідників Білоруських: Федора Івановича Григоровича (1853-1918), Бориса Андрійовича Бялиницького-Бірулі (1875-1918) і Георгія Івановича Полонського (1890-1918).
Раніше, в 2007 році, Комісією з канонізації святих Вітебської єпархії були представлені на розгляд матеріали про вказаних невинно убієнних осіб з пропозицією розглянути питання про їх канонізацію. Далі була проведена велика робота зі збору архівних слідчих матеріалів та складання життєпису.
У ході розгляду матеріалів Комісія з канонізації святих Білоруської Православної Церкви зробила ряд зауважень. До теперішнього часу всі недоліки усунуто: перероблені тексти життєписи та надано копії відсутніх документів, доведено, що зазначені особи постраждали за Христа, а не з політичних мотивів за «проведення контрреволюційної роботи».
Надані відомості дають можливість клопотати про прославлення даних осіб у лику місцевошанованих святих новомучеників і сповідників Білоруських від Вітебської єпархії.
2. Про внесення до Собору Білоруських святих імен двох прославлених угодників Божих:
святителя Мелетія (Леонтовича), архієпископа Харківського (1784-1840), ректора Могилевської духовної семінарії та настоятеля Кутеїнського Богоявленського монастиря (1821-1823 рр..);
священномученика Миколи Гаваріна, пресвітера (1870-1938), клірика Свято-Софійського кафедрального собору м. Гродно і законовчителя приватної жіночої 7-класної гімназії м. Гродно (1906-1915 рр.).
Синод ухвалив:
схвалити роботу Комісії з канонізації святих Білоруської Православної Церкви та Комісії з канонізації святих Вітебської єпархії;
клопотати перед Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом про проведення акту канонізації Федора Івановича Григоровича, Бориса Андрійовича Бялиницького-Бірулі і Георгія Івановича Полонського у лику місцевошанованих святих новомучеників і сповідників Білоруської Православної Церкви від Вітебської єпархії;
внести до Собору Білоруських святих імена святителя Мелетія (Леонтовича), архієпископа Харківського (пам`ять 12/25 лютого), і священномученика Миколуя Гаваріна, пресвітера (пам`ять 11/24 квітня).
Патріархія.ru