Навесні 2012 року в Білорусі буде відзначатися 400-річчя з дня блаженної кончини святої праведної Софії Слуцької. План заходів обговорювався на засіданні Синоду Білоруської Православної Церкви.
Передбачається, що крім святкових богослужінь 31 березня - 1 квітня 2012 за участю єпископату БПЦ у Мінському кафедральному соборі, подію буде відзначено проведенням єпархіальних читань «Свята праведна Софія Слуцька - захисниця Праволавія» (кінець квітня - початок травня 2012 року), відкриттям пам`ятника, річною хресною ходою Мінськ-Слуцьк, виданням служби та акафісту святій, виготовленням пам`ятної монети та виданням фотоальбому.
Крім того, Синод БПЦ також прийняв рішення заснувати орден Білоруської Православної Церкви святої праведної Софії, княгині Слуцької, і схвалив статут і опис ордена.
Орденом будуть нагороджуватися Предстоятелі, ієрархи та клірики Помісних Православних Церков, архієреї і клірики Білоруської Православної Церкви за багаторічне служіння в священному сані або за заслуги перед Білоруської Православної Церквою. Цим орденом можуть бути також нагороджені церковні та громадські діячі за труди на благо Православ`я, єпархії, монастирі, духовні навчальні заклади та інші церковні організації.
Орден має одну ступінь. Згідно з ієрархією нагород Білоруської Православної Церкви він розташовується слідом за орденом Хреста преподобної Євфросинії, ігуменії Полоцької.
Офіційний сайт БПЦ