Професор Московської духовної академії протодиякон Андрій Кураєв запропонував перенести святкування Різдва на 1 січня.
"За яким би з нинішніх церковних календарів святкували християни Різдво, все одно виходить абсурд. Якщо Різдво Христове 25 грудня, то чому ж рік, рахований від Його Різдва, починається лише через тиждень? Якщо ж Різдво Христове 7 січня, то чому нове "літо від Різдва Христового" починається за тиждень до нього?" - пише він у своєму блозі.
За його словами, цих неузгодженостей не було, поки новоліття було вересневим, а рахунок років вівся "від створення світу", а не від Різдва.
"Повернення до такого обчислення нереальний. То, може, християнам варто домовитися між собою про те, щоб поєднати святкування Різдва і Новоліття? Нехай Різдво буде 1 січня", - запропонував протодиякон Кураєв.
Як зазначив він, канонів, які забороняли б православним переносити святкування Різдва, немає (канони говорять лише про час святкування Пасхи). Одного разу Церква цю дату вже "вольовим чином" змінювала - в середині IV століття, нагадав автор інтернет-щоденника.
"Літургійних наслідків і перестроювань в календарі теж така зміна майже не принесе. Навіть свято Хрещення Господнього може залишитися на колишньому місці, бо час хрещення Христа ніяк не пов`язаний з часом Його народження (Він хрестився у віці 30 років)", - пише Андрій Кураєв.
За його словами, біблійних вказівок на час Різдва немає (за непрямими ознаками можна обчислити лише середину зими, але не точніше).
"Ранньохристиянських свідчень про ту чи іншу дату Різдва також немає - з тієї причини, що перші покоління християн жили Великоднем (і до цих пір дні пам`яті святих - це дні їх відходу у вічність, а не дні народження їх для земного життя)", - додав Андрій Кураєв.
NEWSru.