За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу
За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

14:17, 06.01.2012
8 хв.

Від Вифлеємської зірки виходить 14 променів, відповідно до родоводу Ісуса Христа ... Різдво на батьківщині Христа відзначають тричі, причому навіть мусульмани.

На батьківщині Христа мені пощастило побувати двічі: у 2010 році - в складі делегації, що супроводжувала Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира, і в 2011 році.

Коли ж розповісти про ці подорожі, як не напередодні Різдва ...

ТАМ, ДЕ НАРОДИВСЯ СПАСИТЕЛЬ СВІТУ

Відео дня

Самі ізраїльтяни до Вифлеєма не їздять. Багато хто хотів би побувати там хоча б з цікавості, але на Палестинські території власників ізраїльських паспортів не пускає турботливий уряд.
Слід сказати, ізраїльтяни любили відвідувати палестинські міста, поки їх там не стали вбивати серед білого дня їх же арабські співгромадяни.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Храм Різдва Христового у Вифлеємі.

Результатом багаторічних мирних переговорів стала сучасна Палестина - автономія на Західному березі Йордану і Сектора Газа з великими арабськими містами Вифлеєм, Рамалла, Шхем, Дженін і Хеврон. Сьогодні Ізраїль і арабські території розділяє восьмиметрова бетонна стіна.

Ізраїльська влада хвилюється за єврейський народ і не бажає відповідати за любителів гострих вражень на арабських територіях.
При цьому туристів і паломників до Вифлеєма пропускають без проблем. Тризубці на піднятих вгору українських паспортах зазвичай розвіюють у військових на КПП всякий інтерес. Ізраїль контролює лише зовнішні кордони автономії.

З моменту перетину кордону де-юре безпека паломників переходить до палестинських сил. За перебування громадян України на батьківщині Христа Ізраїль відповідальності не несе.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Ринок на одній з центральних вулиць Вифлеєму.

ВИФЛЕЄМ НА ІВРИТІ - «МІСТО ХЛІБА»

На івриті Вифлеєм звучить як «Бейт-Лехем» - «Місто хліба», оскільки народження Христа стало для світу Хлібом життя. Над головною святинею міста - печерою, в якій народилося немовля Ісус, - знаходиться найдавніший храм Палестини - храм Різдва Христового. Під`їжджаючи до нього по вузьких вуличках, мимоволі спостерігаєш на стінах безліч смутних графіті на військову тематику. Бійців палестинського опору на вулицях Вифлеєма я не бачила.

Батьківщина царя Давида, вулички, де ходила Богородиця, і де провело перші роки земного життя Богонемовля, сьогодні засмічені. Араби, в більшості своїй, не особливо охайні. Напевно, тому у Віфлеємі не хочеться затримуватися надовго.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Різдвяний вертеп у крамниці сувенірів.

Зазвичай паломники, вийшовши з храму Різдва, поспішають до автобусів, їх везуть до крамниці за домовленостями гіда, а потім - назад в Єрусалим.
Місцевим арабам пощастило - перебування на батьківщині Спасителя світу спонукає приїжджих до покупок сувенірів.
Правда, кажуть, виробництво цієї продукції сьогодні приносить невеликі гроші. Лавки завалені китайським ширвжитком, який витісняє вироби ручної роботи місцевих жителів.

Тим не менш, гроші, які залишають паломники - суттєве джерело доходів палестинців. На щастя, палестинські власті усвідомили це повною мірою і оголосили про повну реставрацію церкви Різдва Христового - вперше з часу її будівництва в IV столітті.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Храм щорічно його відвідують близько 2 мільйонів чоловік.

Через часті конфлікти в регіоні і через суперечки за право володіння храмом - між католицькою, грецькою православною і вірменською церквами, за станом святині не стежили. Волога знищила неоціненні фрески та мозаїки на склепінні храму. Кажуть, що прогнилі балки можуть у будь-який момент обрушитися на паломників, адже дах не ремонтували вже понад 500 років.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Церкву Різдва Христового відреставрують вперше з часу її будівництва в IV столітті.

Реставрація храму обійдеться в 10-15 мільйонів доларів, які обіцяє виділити палестинське керівництво та міжнародні донори. У першу чергу буде відремонтована дерев`яну покрівлю, що протікає.

Перша базиліка Різдва у Вифлеємі була побудована св. Оленою, матір`ю імператора Костянтина Великого, в 333 році над печерою, де, за переказами, народився Христос. У VI столітті храм був спалений, а в 565 році відбудований заново за указом імператора Юстиніана. Храм був добудований хрестоносцями, які коронували тут свого першого короля Єрусалиму. Базиліка неодноразово перебудовувалася і розширювалася, і сьогодні її площа становить близько 12 тис. кв. м.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Волога знищила неоціненні фрески та мозаїки на склепінні храму.

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ХРИСТА

Різдво у Вифлеємі - свято абсолютно для всіх. На батьківщині Христа його відзначають тричі, причому навіть мусульмани. Вони шанують Ісуса як Ісу - одного з пророків, і по-своєму шанують Його народження.
Першими чудо народження Спасителя відзначають католики - 25 грудня, потім - православні - 7 січня, потім - представники Вірменської церкви. Останні відзначають Різдво і Хрещення Господнє як єдине свято Богоявлення - 19 січня.

25 грудня - день Різдва Христового затвердив в 337 р. папа римський Юлій I. Православна церква також святкує Різдво 25 грудня, але за юліанським календарем, який відстає від західного католицького на 13 днів. Церква не прийняла реформу папи Григорія XIII. Але світський світ живе за новим, григоріанським стилем, тому «наше» Різдво настає 7 січня.

Право служити Божественні літургії в храмі Різдва Христового є у православних греків, вірмен-монофізитів і у католиків.
За словами нашого гіда з Руської духовної місії в Єрусалимі, православні різдвяні урочистості в Віфлеємі починаються вранці 6 січня. З Єрусалимської патріархії до місця народження Христа відправляється хресна хода, яку очолює Єрусалимський патріарх Феофіл III. З Єрусалима до Віфлеєма 2:00 ходьби.

У ніч на 7 січня в базиліці Різдва збираються представники палестинської адміністрації, гості Єрусалимської патріархії, православні християни, яким пощастило зустріти Різдво у Вифлеємі. Патріарх служить утреню, що переходить у літургію.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Від Вифлеємської зірки виходить 14 променів, згідно з родоводом Ісуса Христа.

ДОТИК ДО ДИВА

У храм Різдва Христового веде низький вхід, який називають «воротами смирення»: всі, хто переступає поріг, змушені низько нахилитися. Колись мусульмани, бажаючи поглумитися над святинею, заїжджали в храм на ослах. Тоді ворота в базиліку заклали, вхід став низьким, з тих пір пройти в нього можна лише схиливши голову. У базиліку, до місця народження Христа ведуть тридцять сходинок. Сама печера довжиною близько 12 метрів, її ширина - метра 4, і висота - близько 3 метрів.

Вифлеємська зірка знаходиться в невеликій на викляд мармурової ніші. Щоб прикластися до великої святині, потрібно стати на коліна перед Зіркою, що відзначає місце народження Спасителя, і податися трохи вперед. На срібному обрамленні напис латиною: «Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est» - «Тут від Діви Марії народився Ісус Христос». До місця народження Христа можна доторкнутися, пробравшись рукою в круглий отвір в центрі Зірки.

Від Вифлеємської зірки виходить 14 променів, згідно з родоводом Ісуса Христа: «А всіх поколінь від Авраама до Давида чотирнадцять поколінь, і від Давида аж до вавилонського переселення чотирнадцять поколінь, і від вавилонського переселення до Христа поколінь чотирнадцять». (Матф.1: 17).

15 лампад, які горять навколо ніші, належать різним конфесіям: з них 6 - православним грекам, 5 - вірменам, 4 - католикам. Всього в печері горять 32 лампади. Місце народження Христа знаходиться під опікою православного Грецького патріархату.

Якщо попередньо взяти з собою маленьку пляшку і шприц, можна запитати благословення набрати масло прямо з лампади над місцем народження Христа. Дозволяють не всім і не завжди, але якщо запропонувати нове лампадне масло натомість, шанси отримати просиме зростають.

Праворуч від Зірки знаходяться ясла, де лежить воскове зображення Немовляти Христа, тут же знаходиться престол поклоніння волхвів - все це під наглядом католиків.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Чудотворна ікона Божої Матері Вифлеємської.

У храмі Різдва Христового перебуває ще одна велика святиня православ`я - чудотворна ікона Божої Матері Вифлеємської - єдиний образ, де Пресвята Богородиця зображена усміхненою.
Адже саме тут, у Вифлеємі, вона була по-справжньому щаслива. Тут вона привела в світ Спасителя. Відбулася велика таємниця втілення - з`єднання з людським родом, для примирення своїх тепер уже родичів через Сина з Отцем.

За Вифлеємською зіркою: там, де народився спаситель світу

Поле пастушків.

Купую на пам`ять сопілку на Полі пастушків - де ангели сповістили про народження Богонемовляти, намагаюся зобразити на ній: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління !..», щоразу по-справжньому щасливою їду з Вифлеєма і я .

Анна Горпинченко, «УНІАН-Релігії».

Фото автора.

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся