У Чернігівському обласному художньому музеї відкрилася виставка різдвяних та новорічних листівок від часів Російської імперії до кінця епохи Радянського Союзу.
Як передає кореспондент УНІАН, увазі відвідувачів представлено майже 400 поштових листівок із зібрання чернігівського колекціонера Костянтина ЯГОДОВСЬКОГО, доповнених авторськими листівками з колекцій художнього музею. Найдавніші на виставці листівки датуються 1900 роком. А відкривають експозицію новорічні листівки з видами Чернігова початку ХХ століття.
Окремо представлені листівки часів Російської імперії з 1900 до 1917 років, а також листівки європейських країн, що були поширені на теренах Російської імперії, а потім Радянського Союзу у 1900 – 1930-х роках. Новорічні листівки радянського періоду є найбільш численними на виставці. Адже кожен новий рік від 1953 до 1991 років презентують шість вітальних листівок.
За словами К.ЯГОДОВСЬКОГО, який є чернігівцем у сьомому поколінні, його всього сімейна колекція новорічних листівок налічує майже 1,5 тис. екземплярів.
Директор обласного художнього музею Ірина РАЛЬЧЕНКО додала, що поштові вітальні листівки варто розглядати як вид графічного мистецтва. Вони мають свою історію, періоди свого розквіту і занепаду, відображають сприйняття суспільством свят, а "золотим часом" в історії листівок прийнято вважати кінець ХІХ – початок ХХ століття.