Зустріч Нового року: 10 правил для віруючих
Зустріч Нового року: 10 правил для віруючих

Зустріч Нового року: 10 правил для віруючих

09:00, 30.12.2011
8 хв.

Що робити з постом? Як бути з невіруючими родичами? Відзначати або чекати Різдва?

Перед Новим роком священикам ставлять безліч запитань про святкування. Що робити з постом? Як бути з невіруючими родичами? Відзначати чи чекати Різдва?

1. Не відділятися від сім`ї
Священик Димитрій Свердлов: Новорічна битва з вітряками
...З дітьми цими так непросто... Того не можна, цього не можна ... Рибу лише по неділях, про ковбасу, яку Люда з такими труднощами вибивала через місцевком, і говорити страшно - скандал може бути ... Навіть майонез («так в ньому взагалі нічого немає!") - навіть майонез під забороною, а чим же олів`є заправляти, якщо не майонезом?.. Сидять, як на голках, нервові, їжу під лупою розглядають, на куранти хрестяться, від телевізора відвертаються. Все їм Різдво, та Різдво... Різдво - воно добре, але як ми на Різдво побачимося? Вони ж в ніч до церкви поїдуть, син потім два дні вилежуватись буде від своїх служб... Та й стіл такий вдруге накрити - це ж неможливо за теперішніх часів, дорого... Начебто хочеш, як краще, але їм не догодиш...
...Пробач, мамо, соромно. Зараз розумію, що справа була зовсім не в Різдві. А у невмінні любити, приймати людину такою, якою вона є, з усім її досвідом - в даному випадку - радянського минулого. І ще справа в гордині - в нав`язуванні чогось звичайного егоїстичного свого, але випадково співпала з церковним форматом.

2. Не втрачати міри
Протоієрей Олександр Авдюгін: Новий рік по-православному
Розумне святкування допустиме, якщо воно несе радість людям. Головне, щоб в міру все, за тим визначенням, яке преподобний Амвросій Оптинський запропонував: «Дивися, Мелітона, - тримайся середнього тону; візьмеш високо, буде нелегко, візьмеш низько, буде слизько, а ти, Мелітона, тримайся середнього тону».
Не в святі гріх, а в тому, як святкувати. І якщо в новорічну ніч ти спочатку помолишся, а в нашому граді молебні співи в храмах і цієї ночі відбуваються, постараєшся пробачити всіх і ні на кого зла не тримати, то, потім сміливо можна і з Новим роком привітати, і келих з шампанським пригубити, і дольку мандаринки з`їсти. Бачачи радісні обличчя наші, і Господь возрадується.

Відео дня

3. Зустрічати з молитвою
Ієромонах Димитрій (Першин): Різдво Христове. Новий рік. Як провести новорічні канікули?
У деяких храмах 31 грудня проводиться всенічна служба, а опісля - Літургія. Збираються на нічну Літургію люди, молодь найчастіше, яким хотілося б у Новий рік увійти з Христом. Уявляєте, навколо така метушня, орди орків, крики, вибухи - а в церкві - молитва.
Ті два роки, що ми проводили новорічну літургію на Крутицькому Патріаршому подвір`ї, було так. Хлопці в цю ніч, як правило, самі співають на крилосі, самі читають. І якщо на Різдво, на Великдень народу у храмі багато, то тут - невелика групка ентузіастів, тут усі свої. Збираються діти і підлітки - як правило, зі слідопитів, молодь, навпаки, зазвичай не з Братства. А після служби - трапеза. Часто діти приходять з батьками, але ми стіл не ділимо на дитячий і дорослий - всі сидять разом. Статут допускає морепродукти, і можна просто поговорити по душам до 6-7 ранку.
Є ще один момент. 1 січня ми святкуємо пам`ять святого мученика Боніфатія. Він був, висловлюючись сучасною мовою, алкоголіком, але звернувся до Христа, повністю зцілився від пияцтва і навіть життя завершив мученицьки і був причислений до лику святих. Так що він може вважатися покровителем нашого Нового року.

4. Не порушувати і посту, і миру
Протоієрей Олександр Ільяшенко: Має вистачити гумору, любові до ближніх, щоб дотриматися посту так, щоб рідні не образилися
Якщо людина може взяти участь у підготовці новорічного столу, то нехай сама і приготує декілька пісних страв. Новорічний келих підняти можна, може бути і не один, але тут потрібно керуватися словами апостола Павла: «Все мені можна, але не все корисно, все мені дозволено, але ніщо не повинно володіти мною».
А якщо домашні ображаються і наполягають на тому, що «Як же - бабуся готувала!», з двох зол треба вибирати менше: що для людини менше зло - або ти скривдиш ближніх або порушити пост, але тоді доведеться в цьому покаятися.
Чи вистачить у нас гумору, любові до ближніх, щоб дотримати пост так, щоб рідні не образилися? Тому що можна відмовитися від скоромних страв з таким тактом і любов`ю, що домашні не образяться. І чи вистачить у нас любові, щоб відмовитися так, щоб не образити домашніх?

5. Розмірковувати про щастя
Прот. Олександр Шмеман. Новий рік: найглибше і неминуще
О, якби люди у своїй жадобі метушливого миттєвого щастя знайшли в собі силу зупинитися, замислитися, заглибитися у життя! Якби почули вони, які слова, який голос вічно звернений до них на цій глибині. Якби знали вони, що таке - справжнє щастя!
«І радості вашої ніхто не відбере від вас!..» Але хіба не про таку радість, якої вже не можна відняти, мріємо ми, коли б`є годинник?.. Але ось - як рідко доходимо ми до цієї глибини. Як чомусь боїмося ми її і все відкладаємо: не сьогодні, а завтра, післязавтра я займуся головним і вічним! Не сьогодні. Є ще час. Але часу так мало! Ще трохи - і підійде стрілка до фатальної межі. Навіщо ж відкладати?
Адже ось тут, поруч стоїть Хтось: «Се стою під дверима та стукаю». І якби не боялися ми поглянути на Нього, ми побачили б таке світло, таку радість, таку повноту, що, напевно, зрозуміли б, що означає це невловиме, таємниче слово щастя.

6. Взяти веселощі в свої руки
Протоієрей Олександр Ільяшенко. Новий рік: відзначити так, щоб назавтра не мучила совість
Якщо за новорічним столом очікуються непристойні жарти і нецензурні висловлювання, потрібно намагатися взяти ініціативу в свої руки. Якщо це родинне святкування, а не похід в компанію, про яку заздалегідь відомо, що святкування там буде малопристойним, то потрібно підготуватися заздалегідь. Знайти хороший фільм, який усім буде цікаво подивитися, продумати можливі теми розмов, знайти, що самому розповісти цікавого, підготуватися так, щоб було цікаво всім і щоб це було все благопристойно.

7. Без драконів і крокодилів
Ігумен Філіп (Рябих): Не можна перетворювати Новий рік у «язичницьке» торжество
Перетворенню Нового року в язичницьке свято сприяє мода на асоціацію кожного наступаючого року з будь-яким тваринам. Ця традиція стала стійкою в силу комерційної вигоди, зокрема, для виробників численних сувенірів. Критично слід ставитися і до різних ритуалів, пов`язаних з Новим роком, забобони, ніби ті чи інші дії, вчинені 31 грудня, принесуть в наступному році удачу.

8. Підбити підсумки
Протоієрей Ігор Прекуп: Новий рік - станція в життєвому шляху
Непогано б кожній людині в ці моменти свого життя вчинити всупереч словам: «а роки летять, наші роки як птахи летять, і ніколи нам озирнутися назад». Тим-то і цінне свято Нового року, що нам зазвичай і справді ніколи озиратися назад на що йдуть роки, але ось настає день, коли більше ніколи відкладати, треба виринути з виру метушні і, перш ніж переступити поріг, озирнутися. І, стоячи на порозі, подякувати Богові за прожитий рік, попросити у Нього прощення за те, що було в тому році проти Його заповідей зроблено, і попросити благословення на рік прийдешній.

9. Не забути про тих, хто замерзає
Якщо ви побачили на вулиці замерзаючу людину, зателефонуйте в соціальну службу. Можливо, ви врятуєте комусь життя!

10. Привітати тих, кого ніхто не привітає
Самотня сусідка? Літня прихожанка вашого храму, чийого імені ви і не знаєте? Колега, яка вийшла на пенсію кілька років тому? Багатодітна сім`я, якій важко викроїти кошти на хороший подарунок дітям? Навколо нас безліч людей, яких нікому привітати з Новим роком і прийдешнім Різдвом. А в дні загального свята самотність - гостріша, ніж завжди.
"Православ`я і світ"

 

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся