Високосні «страждання»
Високосні «страждання»

Високосні «страждання»

17:06, 27.12.2011
5 хв.

Ті, хто вважає високосний рік невдалим для укладення шлюбу, впадають у гріх... Нібито зайвий день у лютому приносить масу смертей і катастроф... Кожен рік благословенний Богом.

Творець, створюючи всесвіт, визначив земний рік в 365 днів і 6 годин. За чотири роки, природно, ще один день набігає, і для того, щоб не плутатися, у далекому історичному минулому цей день, після чотириріччя, почали додавати. Назвали цей рік високосним.
ЗДАВАЛОСЯ Б, ПРОСТА АРИФМЕТИКА З ЕЛЕМЕНТАРНОЮ АСТРОНОМІЄЮ
Все абсолютно природно зрозуміло і питань викликати не повинно, але так вже влаштована людина після власного гріхопадіння: до віри вона із задоволенням і великою настирливістю бажає додати марновірство. Тому, коли молодий учитель фізики на курсах підвищення кваліфікації, куди для різноманітності або шарму (?) стали у нас запрошувати священиків, цілком серйозно почав розпитувати мене про те, чи можна йому в прийдешньому році одружитися, я не здивувався.
Вразило інше. Людина розумна, знає закони фізики і астрономії, чітко розуміє, звідки з`являється зайвий день, зовсім нерозумно, відкидаючи всяку логіку, приписує цьому року якусь містичну, чарівну властивість.
З яким задоволенням потирає руки лукавий, який зумів здоровому, молодому, прагматичному і раціональному фізику вселити свою чергову вигадку!

Та хіба тільки йому одному?

Відділення міського РАГСу поруч з нашим храмом. Всі розцяцьковані кортежі після вальсу Мендельсона та обміну обручками у церкву заїжджають. Чи не вінчатися. Просто свічки поставити, та фото-, відеогалереї весільних урочистостей прикрасити. Благо, храм красивий, і місце, де він розташований, теж.

Відео дня

Перебувати поруч із палацом одружень і не знати директора РАГСу - неможливо. Частенько зустрічаємося. Зітхає керівник всіх реєстрацій в останні дні року, що минає, і все з тієї ж причини: набагато зменшиться кількість весіль у 2012, відповідно і дохід не буде радувати...

Перш, ніж написати про цю, кожен четвертий рік злободенну, напасть та виправдати рік високосний, вирішив я погортати інтернет-сторінки, з темою даною пов`язані.

МОЖЛИВО, РАНІШЕ НЕ ПОЯСНЮВАЛИ, ЩО ЦЕ МАРНОВІРСТВО, І НЕ ГОВОРИЛИ, ЩО КОЖЕН ДЕНЬ, КОЖЕН ЧАС, КОЖЕН РІК БЛАГОСЛОВЕННІ БОГОМ?

Пояснювали. Багаторазово, багатоголосо і багатосторінково. На одних відповідях ігумена Іова (Гумерова) з Православія. кандидатку можна написати. Кожні чотири роки він і цілий загін священиків втовкмачують, відповідають і проповідують, що це марновірство, таке ж, як горезвісна чорна кішка і тітонька з порожніми відрами.

На жаль, «віз і нині там».

Навіть на електронних сторінках астрологів, віщунів, куди мені довелося, перехрестившись, заглянути, щоб знайти відповідь на питання, звідки взялася ця прикмета, знайшов я чесне визнання одного з «знаменитих провісників»: «Віра в негатив високосного року - це черговий забобон і не більше ».

Та ось біда, віра в прикмети і забобони має злоякісну властивість: якщо ти лукавому повірив, тобто Бога відкинув, то чекай виконання своєї віри. Євангеліє словами апостола Петра чітко про це попереджає: «... диявол ходить, як рикаючий лев, шукаючи, кого поглинути» (1Пет.5: 8). Наскільки повірив - настільки збудеться. Не вір, і ніщо тебе не збентежить, ніякі підступи не здолають.

Високосному року приписують і інші «погані» властивості, у тому числі й таке, що, дійсно, може весь рік зіпсувати.

НІБИТО ДАНІ ПРОМІЖКИ ЧАСУ З ЗАЙВИМ ДНЕМ У ЛЮТОМУ ПРИНОСЯТЬ БЕЗЛІЧ СМЕРТЕЙ І КАТАСТРОФ

Статистика, щоправда, це твердження ніяк не підтверджує, але реальні цифри не помічаються, підрахунки ігноруються, дослідження залишаються не витребуваними. Лукавий продовжує із задоволенням потирати руки, здобуваючи чергову перемогу у відторгненні людини від Бога.

Звичайно, якщо поритися в історії, то можна відшукати головного винуватця головного болю, що повірив у «злі чари» високосного року. Ще в 238 році до н. е.. єгипетський цар Птолемей III Евергет видав указ, згідно з яким оголосив поточний рік високосним в сучасному розумінні цього слова. Але, все ж, не будемо закликати кари небесні на мудрого і такого що розуміється на астрономії царя-язичника, а просто зрозуміємо, що якщо любиш і хочеш створити сім`ю, то немає цьому перешкод, як і ніхто і ніщо, крім Бога, не змінить число твоїх днів на землі.

ТІ Ж, ХТО ВВАЖАЄ ВИСОКОСНИЙ РІК НЕВДАЛИМ ДЛЯ БУДЬ-ЯКИХ СПРАВ І ПОЧИНАНЬ, У ТОМУ ЧИСЛІ, І ДЛЯ УКЛАДЕННЯ ШЛЮБУ, ВПАДАЄ В ГРІХ

Адже марновірство якраз і полягає в тому, що природним предметам і явищам приписується надприродне значення. Більше того, вірячи в подібні казки, ми стаємо багатобожниками, чи то пак язичниками.

Може, все ж не будемо в черговий раз веселити лукавого? Ще святитель Іоанн Златоуст писав: «Диявол, намагаючись відхилити нас від подвигів чесноти і придушити душевні ревнощі, навчив людей щастя і нещастя приписувати дням».

Будь-який час благословлений Богом, і наповнювати його негативом і позитивом можемо тільки ми. Тут прямо пропорційна залежність: чим менше гріха, тим більше благословень.

P.S. Хоча ... до однієї з порад віщунів і провісників я б прислухався. Є там така вказівка: «У високосний рік не можна топити кошенят». Хороша «прикмета». Тільки трохи змінити треба. Написати просто: «Не можна топити кошенят».

Протоієрей Олександр Авдюгін, "Православіє в Україні"
 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся