Голова Синодального інформаційного відділу Московського Патріархату Володимир Легойда закликав чиновників і громадськість осмислити зміни в системі освіти населення. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ МП.
«В освіту активно проникають ціннісні установки споживчого товариства, яке диктує нам, що покупець завжди правий. Як споживач я з цим згоден. Але коли заходиш в храм або в університет, ти повинен зупинитися і замислитися. Якщо ми говоримо, що нам скрізь надають послуги, логіка докорінно змінюється. Викладач з вчителя перетворюється на продавця освітньої послуги з усіма наслідками, що випливають з цього постулату», - заявив В.Легойда в інтерв`ю виданню «Орловський вісник».
«Завдання викладача - ублажити покупця. А в цьому випадку самоцінним є не предмет, а покупець. Зараз до викладача приходять не як до вчителя, а як до продавця. А це інша установка. Можна сперечатися, погано це чи добре. Але це факт, і з ним потрібно розібратися», - додав він.
В.Легойда зазначив, що сьогодні ситуація з освітою докорінно відрізняється від ситуації, яка була у 30-40 роках, тому, і філософія сучасної освіти не встигає осмислити зміни, оскільки практика випереджає теорію.
«Громадські організації, чиновники від освіти всі разом повинні осмислити, що відбувається, зробити систему більш прозорою. Я не виключаю, що, прочитавши мої слова, який-небудь чиновник скептично посміхнеться і скаже: подумаєш, ми вже 20 років цим займаємося. Ви, може бути, займаєтеся, але чомусь цього ніхто не бачить і не чує? Чому у нас весь час жартують один над одним ті, хто працює в школі, і ті, хто пише для школи програми?» - зауважив В.Легойда.
«Можливо, все-таки зараз такий перехідний час, коли в результаті, напевно, з`явиться покоління, яке щось безповоротно втратить, а щось набуде», - підкреслив В.Легойда.