З вересня 2012 року у всіх суб`єктах Російської Федерації буде запроваджений обов`язковий для вивчення у четвертому класі комплексний навчальний курс «Основи релігійної культури і світської етики». Але чи ставити на цих уроках оцінки - вирішать самі вчителі. Про це на зустрічі з новообраними єпископами, що відбулася в рамках двотижневих курсів підвищення кваліфікації в Загальноцерковній аспірантурі та докторантурі, розповів заступник міністра освіти і науки Максим Дулінов.
Комплексний навчальний курс «Основи релігійної культури і світської етики» (далі - ОРКСЕ) включає в себе шість модулів (предметів): основи православної, ісламської, буддійської, іудейський культури, історію світової релігійної культури і основи світської етики. Чому віддасть перевагу четвертокласник - вирішувати йому і його батькам. Для інформації можна навести статистику, що склалася в ході апробації курсу в школах 21 регіону. Основи світської етики обрали 42% батьків, основи православної культури - 30%, основи світової релігійної культури - 18%, основи ісламської культури - 9%, основи буддійської культури - 1%, а іудейської - менше 1%. Максим Дулінов підкреслив, що ОРКСЕ є культурологічним курсом і розповідає про традиційні релігійні культури Росії та світську етику. Чи ставити дітям оцінки на цьому уроці - вирішать самі вчителі. Міносвіти Росії на цьому не наполягає. Попереднє опитування педагогів показало, що думки розділилися приблизно порівну. Одні вчителі вважають - якщо предмет спрямований на загальний розвиток школяра, то оцінка не потрібна і безглузда. А інші - в будь-якому випадку оцінка завжди дисциплінує учня.
Чому цей курс запроваджується тільки в четвертих класах? «На думку педагогів-психологів вік 10-11 років найбільш сприятливий для засвоєння дітьми основ культурологічного розуміння такого явища, як релігія, - зазначив виступаючий. - Що стосується подальшого вивчення курсу духовно-моральних засад, то в нових стандартах основної школи його планується продовжити. Питання - як рухатися далі - зараз обговорюється. Зрозуміло, що сюди мають бути органічно вплетені історія та література, але можливе і інше наповнення, або навчальними курсами, або предметами». Але в будь-якому разі напрацьована програма буде представлена на громадське обговорення.
М.Дулінов також повідомив, що новий законопроект про освіту (це вже четверта версія), планується внести в Держдуму в 2012 році: «У ньому ми постаралися максимально врахувати і вирішити всі спірні питання, які накопичилися в системі освіти в цілому, а так само у частині релігійного і духовно-моральної освіти. Наприклад, у статті 89 висвітлена тема можливості отримання релігійної освіти». У статті 14 зазначено, що релігійні організації можуть брати участь в мережевих освітніх програмах.
Інша виникала досі проблема - це незаконне відкриття в освітніх установах молитовних кімнат і будинкових храмів (наприклад, в дитячих будинках і інтернатах). Чинне сьогодні законодавство це забороняє. Однак новий законопроект про внесення змін у зв`язку прийняттям закону «Про освіту в Російській Федерації» дозволяє відкрити капличку або домовий храм на прохання батьків або звернення адміністрації (що представляє інтереси дитини).
Найближчим часом освітні установи повинні в обов`язковому порядку визначитися з вибором, яку кількість учнів який з модулів курсу ОРКСЕ буде вивчати, і закупити підручники з федерального переліку (їх список розмістять на сайті Міністерства освіти і науки в кінці грудня) і навчити педагогів. «Для закупівлі підручників школам вже виділяються гроші і заяви адміністрації, що грошей немає - неправомірні», - сказав М.Дулінов.
Патріархія.ru