Вже стало доброю традицією у Львівському музеї історії релігії напередодні свята Різдва Христового організовувати виставку творів сакрального мистецтва із циклу «Різдвяні зустрічі». Як повідомляє сайт Музейний простір України, цьогорічна тема - «Життя друкованих та мальованих ікон (кінець ХІХ – середина ХХ ст.ст.)». Її створено спільно з музеєм сакрального мистецтва Львівської Архієпархії УГКЦ імені о. Антона Петрушевича.

«Ікона - це свідчення віри людини в Бога, нетлінне багатство, що передається з покоління в покоління. Ми дорожимо образами, які дісталися нам в спадок від бабусь та дідусів, - чи то намальованими, чи просто надрукованими на папері. Сьогодні вони стали нашими раритетами», - говорить завідувачка виставковим відділом музею Руслана Бубряк.

На виставці представлені твори Модеста Сосенка, Петра Холодного, Теофіла Копистинського, Генрика Розена, Михайла Осінчука, Анатоля Яблонського, Філатея Коця, Ювеналія Мокрицького, Антіна Монастирського, Михайла Бойчука із збірок «Студіону» та ЛМІР.

Відео дня

З дідів-прадідів в наших оселях «живуть» ікони, своєрідні обереги. Спочатку це були ікони, мальовані на дошці й полотні, згодом – й на склі. (Правда, образи ці мали локальне розповсюдження).

На початку ХХ століття народний іконопис поступово занепадає. Ярмарки, крамниці заполонюють образи, друковані у промисловій поліграфії способом олеографії. Це була новизна і досить приваблива. Машинна продукція швидко заполонила ринок друкованими хатніми іконами, які супроводжували галичан впродовж всього життя. Сьогодні ці образи знайшли своє місце на виставці, так само, як і друковані ікони Георгія Нарбута, Олени Кульчицької, Святослава Гординського, Юліана Буцманюка, Осипа Куриласа та ін.

Серед мальованих та друкованих ікон можна буде побачити й Різдвяну шопку, виготовлену народним майстром у ХІХ столітті.

Урочисте відкриття виставки «Життя друкованих та мальованих ікон (кінець ХІХ – середина ХХ ст.ст.)» відбудеться у четвер, 22 грудня 2011 р. о 16 годині у виставковій залі Львівського музею історії релігії.