Близько половини жителів Чеської Республіки під час останнього перепису населення, що проводився навесні цього року, залишили незаповненою графу про релігійну приналежність.

Результати перепису, що стосуються питання про кількість віруючих, католицькі єпископи Чехії, розглядають, щонайменше, як сумнівні. Згідно з даними Чеського статистичного управління, у даний час лише 14% населення є віруючими, активно виражають свою приналежність до тієї чи іншої Церкви.

Католицизм сповідують 1.083.899 осіб, що становить трохи більше 10% населення. Це число більш ніж в 2 рази знизилося в порівнянні з даними перепису 2001 р., нарахував у країні близько 2.5 млн католиків. На 2-му місці за кількістю віруючих варто Євангелічна церква чеських братів, приналежність до якої підтвердили 51936 чоловік. На 3-му місці - Чехословацька Гуситська церква, яка налічує у своїх рядах 32276 віруючих.

Відео дня

Близько третини респондентів (707649 чехів) зазначили, що є віруючими, але не належать до жодної з офіційно зареєстрованих церков.

Співвідношення кількості прихожан у різних релігійних громадах не зазнало істотних змін.

У порівнянні з переписом 2001 р., число залишили без уваги питання про свою віру збільшилася майже на 500%.

Дані перепису корелюють з результатами опитування, проведеного міжнародною соціологічною службою «Gallup International», згідно з якими 55% чехів не відносить себе до жодної церкви.

За часткою атеїстів Чеська Республіка займає 1-е місце в Європі й 2-е місце в світі.

Седмица.Ru