Проект 'У Христі': Джотто в Москві, Рубльов і Діонісій у ФлоренціїCьогодні в Москві в Третьяковській галереї відкривається унікальна виставка в рамках проекту "У Христі".

Це результат спільних творчих зусиль представників наукових центрів та музейного співтовариства, богословських кіл - унікальний досвід співпраці італійських і російських фахівців, які на завершення перехресного Року Італії-Росії зробили можливим здійснити цей безпрецедентний обмін шедеврами.

Виставка організована з ініціативи Президента РФ Дмитра МЕДВЕДЄВА й Президента Італійської Республіки Джорджо НАПОЛІТАНО під заступництвом патріарха Московського й усієї Русі Кирила в рамках Року російсько - італійської культури.

Відео дня

У Флоренції, у будівлі знаменитого Баптістерія, Державна Третьяковська галерея показує значущі й рідкісні пам`ятки давньоруського мистецтва зі свого зібрання. Це велична "Богоматір Одигітрія", створена в кінці XIII століття в одному з художніх центрів Давньої Русі - Пскові, "Вознесіння" 1408 року зі святкового ряду іконостасу Успенського собору у Володимирі, пов`язаного з творчістю самого прославленого російського іконописця преподобного Андрія Рубльова, і, нарешті , дивовижна за красою художнього втілення богословської ідеї ікона "Розп`яття", написана Діонісієм в 1500 році.

У той же час у Москві, у Третьяковській галереї, вперше експонуються роботи великого італійського художника Джотто ді Бондоне (1267-1337), з ім`ям якого в італійській культурі пов`язана ціла епоха Проторенессанса. Це ікона "Мадонна з Немовлям" кінця XIII століття з церкви Сан-Джорджо алла Коста та двосторонній вівтарний комплекс, що складається з 10 образів на одному п`єдесталі, - полиптих з храму Санта-Репарата, створений близько 1305 року й порівняно недавно уведений італійськими дослідниками в коло творів Джотто.

Tretyakovgallery.ru