Три з шести картин знаменитого художника-модерніста Марка Шагала, на яких зображені інтер`єри синагог, продані в Нью-Йорку на аукціоні, присвяченому ізраїльському та світовому мистецтву, повідомляє РІА «Новості» з посиланням на сайт аукціонного будинку Sotheby`s.
На першій картині, датованій 1931 роком, зображений інтер`єр синагоги йєменітського напрямку, розташованої в Єрусалимі. Очікувана вартість цієї картини становила від 400 до 600 тисяч доларів, але її остаточна ціна становить 872,5 тисячі доларів.
Друга картина - зображення внутрішнього оздоблення ашкеназької синагоги Арі в ізраїльському Цфаті. Її передбачувана ціна коливалася в діапазоні від 300 до 500 тисяч доларів, однак новий власник придбав картину за 734,5 тисячі доларів.
Дві ці картини Шагал створив під час своєї поїздки на Святу землю.
На третій картині також зображено оздоблення синагоги, але вже у Вільнюсі. Картина, що передає інтер`єр маленької синагоги і оцінена в 300-500 тисяч доларів, була продана в підсумку за 758,5 тисячі доларів.
Марк Шагал - видатний художник XX століття. На думку фахівців, своєю творчістю Шагал відкрив в перші десятиліття минулого століття нову еру в художній культурі, його авангардний живопис змінив мистецтво.
Художній критик Роберт Х`юз називав Марка Шагала "квінтесенцією єврейських художників ХХ століття". За словами мистецтвознавця Майкла Дж. Льюїса, Шагал, як представник першого покоління європейських модерністів, протягом десятиліть вважався "найбільш шанованим в усьому світі єврейським художником".