Учені Європейського центру ядерних досліджень виявили ознаки існування так званої "божественної часточки" - бозона Хіггса - проте поки що не володіють достатньою кількістю даних для того, щоб підтвердити його існування. Про це фізики ЦЕРН розповіли в штаб-квартирі Центру в Женеві в рамках семінару про підсумки роботи у 2011 році з пошуку бозона Хіггса - частинки, яка несе відповідальність за масу елементарних частин.
Дослідження велися за допомогою Великого адронного коллайдера (ВАК) - найбільшого в світі прискорювача заряджених часток, що діє поблизу Женеви. Свої висновки фізики робили, аналізуючи результати зіткнення пучків протонів, що циркулюють практично зі швидкістю світла в обох напрямках 27-кіломметрового тунелю колайдера. Лише цього року вчені зафіксували 400 трлн протон-протонних зіткнень.
Як розповів співробітник експерименту Atlas Майкл Хаусшилд, "детектори на обох експериментах зареєстрували масу частинки в районі 125 гігаелектронвольт (ГеВ)". "Ми отримали натяк, що виявити бозон Хіггса, але тільки натяк. Ще дуже рано говорити про відкриття. Цілком можливо, мова йде про статистичне коливання", - сказав учений. Він повідомив, що для того, щоб зробити додаткові висновки, і, можливо, підтвердити виявлення так званої "частки Бога" "необхідно зібрати в 3-4 рази більше даних, ніж цього року".
М.Хаусшилд повідомив, що в 2011 році на ВАК були зібрані дані обсягом 5 зворотних фемтобарнів, що означає накопичену світність, тобто слугує показником кількості частинок, що пролетіли по кільцю ВАК. За словами вченого, у наступному році, як очікується, обсяг зібраних даних повинен досягти 16 зворотних фемтобарнів.
У нинішньому році ВАК працював на енергії 7 тераелектронвольт (ТеВ) або 3,5 ТеВ на пучок. За даними М.Хаусшилда, в лютому наступного року буде прийнято рішення, чи збільшити енергію до 8 ТеВ.
Бозон Хіггса, виявлення якого стало б найбільшим успіхом сучасної фізики, - поки не знайдена ланка фізичної теорії "Стандартного типу". У рамках цієї теорії розглядаються дві можливості - існування "легкого" і "важкого" варіантів бозона. "Легкий" Хіггс з масою від 135 до 200 ГеВ розпадається на пари W-бозонів, а якщо маса бозона становить 200 ГеВ або більше, то на пари Z-бозонів, які, в свою чергу, породжують електрони і мюони.
NEWSru.