У Словенії невідомі вандали пошкодили Руську каплицю, побудовану на перевалі Вршіч у пам`ять про 300 російських військовополонених, які загинули там під сніговою лавиною під час Першої світової війни. Про це в неділю повідомили представники поліції міста Крань / північний захід республіки /.

За даними поліцейських, кілька днів тому невідомі відірвали від стін каплиці мідні смуги, що накривали по всьому периметру будівлі верхню частину фундаменту й відводили від нього воду. При цьому були знищені кілька нижніх рядів дерев`яних пластинок зовнішньої обшивки пам`ятника. У поліції вважають, що злочин скоєно з метою продажу кольорового металу.

На думку представників товариства дружби "Словенія-Росія", які багато років доглядають за каплицею, те, що відбулося, слід розцінювати, як випадок вандалізму. "Це злочин. Каплиця - це пам`ятка культури й одночасно церква, - заявив секретар товариства Ігор ФУРЛАН. - Сподіваюся, що поліція знайде тих, хто його вчинив". Він повідомив, що про все це товариство відразу поставило до відома президента країни Данило ТЮРКА. Він є почесним покровителем щорічних зустрічей словенської та російської громадськості і політиків у Руської каплиці на перевалі Вршіч. За першими оцінками, на відновлення каплиці необхідно затратити декілька тисяч євро.

Відео дня

Руську каплицю побудували в 1916 році російські військовополонені на висоті близько 1 км. у пам`ять про 300 своїх товаришів, які будували дорогу через перевал Вршіч і загинули під сніговою лавиною. У 2005 році вона була відреставрована.

Ru.euronews