Події "арабської весни" зробили позиції християн на Близькому Сході найбільш уразливими за останні кілька століть. Таку думку висловив глава Англіканської церкви - архієпископ Кентерберійський Роуен ВІЛЬЯМС, виступаючи в палаті лордів британського парламенту, передає ИТАР-ТАСС.

"В даний час позиції християн у регіоні більш уразливі, ніж будь-коли за останні сторіччя", - констатував він.

За словами архієпископа, "хвиля християнських біженців з Іраку на тлі постійної загрози й атак значно скоротила християнське населення". Крім того, в Єгипті сьогодні спостерігаються безпрецедентні масштаби еміграції коптів, незважаючи на тривалу історію їх перебування на території країни. У цих умовах, вважає архієпископ, єдиним способом для християнських жителів убезпечити себе стане створення ними більш відокремлених спільнот.

Відео дня

ВІЛЬЯМС також критично зауважив, що "західна політична риторика або повністю ігнорує християн або бездумно прирікає їх на ризик шляхом надання військовому конфлікту релігійного підгрунтя, нагадуючи тим самим про "хрестові походи".

"Потенціал радикального політичного відновлення на просторі Близького Сходу та Північної Африки дуже великий, так само як і ризики", - указав архієпископ. Він висловив упевненість у тому, що "безпека й благополуччя історичних спільнот християн стане" лакмусовим папірцем "щодо більш широких питань політичного здоров`я в регіоні".

NEWSru