Голова Відділу Московського патріархату у взаємовідносинах Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін переконаний, що для подолання політичних розбіжностей російському суспільству необхідно не забувати про уроки Великої смути.
"Урок подолання Смути, урок творення народної єдності, урок напоумлення народом еліти повинен бути не тільки надбанням історичних доль, цей урок, я в цьому переконаний, важливий для нашого майбутнього. Його потрібно твердо вивчити, щоб уникнути нових смут, в які багато хто сьогодні хотіли б увергнути Росію ", - сказав він напередодні на слуханнях в Громадській палаті, присвячених 400-річчю подолання Смути і відновленню державності, святкування якого відбудеться в 2012 році.
На думку Всеволода Чапліна, "цей урок треба вивчити, щоб зрозуміти: Росія може вижити і утвердитися як потужна сила в історії тільки за умови єдності всіх верств суспільства, єдності народу і влади, єдності поверх національних і політичних поділів".
Священик закликав знайти "ті форми святкування пам`ятної дати, які змогли б підняти народний дух, об`єднати людей, зробити для них зрозумілим на рівні найпростіших думок і почуттів, що означає бути громадянином Росії, спадкоємцем нашої історії і будівельником нашого майбутнього".
Представник РПЦ впевнений, що "при всіх тих суперечках, які мають місце щодо тієї традиції державності, яка виникла в 1612-1613 роках, щодо подій, які мали місце в 1612 році, для нашого народу дата, що святкується, а має величезне значення" та гідна стати загальнонародним святом.
NEWSru