У колекції Музею Штеделівського художнього інституту (Франкфурт-на-Майні, Німеччина) є портрет папи Юлія II, написаний Рафаелем і його учнями. Про це заявили співробітники музею, які придбали картину, що вважалася більш пізньою копією полотна італійського майстра, в 2010 році.
Як повідомляє Bloomberg, ця картина в 2007 році виставлялася на аукціон з нижньою межею естимейту в 8 тисяч євро, але тоді її ніхто не купив. Пізніше музей придбав її у німецького колекціонера, який живе в Швейцарії. Точна сума угоди не відома, але, за даними агентства, музей заплатив за картину "набагато менше її ринкової вартості". Купівлю полотна в музеї назвали вдалою.
Картина вперше буде виставлена в основній експозиції 15 грудня, коли для відвідування відкриються зали старих майстрів. Вони перебували на реставрації протягом 14 місяців.
Існують ще дві версії портрету папи Юлія II пензля Рафаеля - один перебуває в галереї Уффіці, інший в Національній галереї; останній вважається найбільш відомою роботою. Оригінальною роботою Рафаеля тривалий час вважалося полотно з Уффіці, проте дослідження картини в Лондоні, проведене в 1969 році, показало, що задній план полотна в процесі написання переробляли. Після цього оригінальною роботою стали вважати портрет папи з Національної галереї.
Картину зі Штеделівського музею також досліджували за допомогою мікроскопа і рентгена. Виявилося, що цю роботу також серйозно переписали в процесі створення, зокрема, були перероблені кисті рук, риси обличчя і крісло. Це свідчить про те, що картину навряд чи писали з оригіналу.
Папа Юлій II відомий, зокрема, тим, що замовив Мікеланджело фрески в Сикстинській капелі. На портреті Рафаеля папа зображений в три чверті сидячим на стільці. Ця картина стала зразком для інших портретів понтифіків.
Седмиця.