Єгипетський учений-ісламознавець і за сумісництвом член Ордена єзуїтів Самір Халіл САИІР спільно з німецькою журналісткою Міхаель КОЛЛЕР опублікували нове дослідження «Мусульмани й християни - історія та перспективи сусідства».

Ісламізація й ісламофобія є лише вершинами айсберга в широкому полі дискусії, відкритої зі зростанням впливу ісламу в Європі. З одного боку, у багатокультурному світському суспільстві помітна тенденція до втрати християнської віри, що лежить в основі європейської культури. З іншого боку, величезний потік іммігрантів з мусульманських країн, категорично відкидає західну культуру. Багато християн, особливо після жорстоких нападів на їхніх одновірців в Єгипті та інших країнах Близького Сходу, задаються питанням, що буде з їхньою власною релігією в Європі і як вони повинні зустріти послідовників ісламу?

Нова книга Саміра Халіла САМІРА і Міхаели КОЛЛЕР, грунтуючись на фактах історії та аналізі сучасної ситуації, намагається дати відповідь на це питання. Автори не пропонують рецепта для швидкого вирішення міжрелігійних проблем і досягнення мирного співіснування культур. Аналізуючи минуле, вони пропонують діалог, як головний принцип співіснування, який був вирішальним як за часів протистояння, так і в період розквіту двох світових релігій. Відмінності ісламу і християнства повинні бути прийняті як належне і при цьому стимулювати бажання зрозуміти один одного. Автори переконані, що діалог дозволить розвиватися плідному міжкультурному обміну.

Відео дня

«... Все перевіряйте, тримайтеся доброго» - цитують дослідники ап. Павла. «Ідея полягає в інтеграції після ретельного дослідження алогенних елементів у мою власну культуру, щоб створити нову культуру, яка збагатить мою культуру», - резюмують автори. Вони проводять паралель з «золотим віком» арабської культури (IX-X ст.), в основі якої лежав симбіоз грецької християнської й мусульманської арабської спадщини.

Седмицы.Ru