Грудень релігійний: католики святкують Різдво, а іудеї - Хануку
Грудень релігійний: католики святкують Різдво, а іудеї - Хануку

Грудень релігійний: католики святкують Різдво, а іудеї - Хануку

20:53, 06.12.2011
10 хв.

У грудні православні відзначають Третю Пречисту ... Католики святкують Різдво ... У мусульман - Мухаррам ... У іудеїв настає Ханука.

Спочатку рік у стародавніх римлян складався з десяти місяців, останній серед яких грудень (від "decem", десятий). Початок зими з давніх давен мало подієво насичений, що перейняло і християнство. Проте, народні розваги, такі, як ігри в сніжки, катання молоді на санях, носили відтінок стриманості: оскільки підходить час різдвяного посту - Пилипівки.
Грудень релігійний: католики святкують Різдво, а іудеї - Хануку

Введення в храм Пресвятої Діви Марії

У наступаючому місяці чільне місце серед свят посідає звичайно ж Третя Пречиста, як іменують в народі Введення в храм Пресвятої Діви Марії. Побожні батьки ведуть в цей день до церкви підростаючих доньок, бажаючи долучити їх до небесної чистоти Богородиці.
У грудні також вшановують двох, особливо шанованих в Україні, святих: Миколая чудотворця та великомученицю Варвару. У давні часи їх ікони, поряд з образами Христа Спасителя і Богородиці, посідали почесне місце в червоному кутку кожної домівки. Живуть вони й у народних приказках. Тріщить Варюха - бережи ніс та вуха! Прийшла Варвара, заварварят і морози. Варвара снігом застелить, Сава загладить хуртовиною, а Микола морозом придавить. У день пам`яті святої великомучениці, яка за повір`ям рятує від «наглої», тобто раптової смерті, в київський Володимирський собор до її мощів, вишикується довга черга.

Відео дня

2 грудня поминають першого ігумена Києво-Печерської лаври, преподобного Варлаама, сина Яна Вишатича, столичного воєводи і тисячника, а по-нашому - мера. Висвячував його сам преподобний Антоній, засновник Печерської обителі, правив же тоді князь Ізяслав, син Ярослава Мудрого. Кілька років тому день цей поповнився в святцях ім`ям преподобного Алексія Карпаторуського, що проявив себе стійким захисником Православної віри при гоніння на Західній Україні з боку австро-угорської влади в роки Першої світової війни.
4 грудня - Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

6 грудня вшановують Благовірного великого князя Олександра Невського, переможця псів-лицарів у Льодовому побоїщі. Йому належить відома фраза: «Хто до нас з мечем прийде - від меча і загине». Одночасно згадують святителя Митрофана, єпископа Воронезького.

7 грудня - великомучениці Катерини, доньки грецького царя, що перемогла у філософському диспуті багатьох мудреців. Найкрасивіша дівчина свого часу відмовилася від земних благ заради Небесного Жениха, який, за християнськими переказами, особисто вручив їй обручку. Тоді ж згадують і преподобного Меркурія, посника Печерського.

8-го - день святителя Климента, Папи Римського, засланого на Кримські каменоломні, а потім страченого за розпорядженням імператора Траяна в 101 році. Свята голова мученика була принесена Великим князем Володимиром до Києва, а нині перебуває в Дальніх Печерах лаври.

9 грудня - день великомученика Георгія, пов`язаний з освяченням церкви, побудованої в Києві Ярославом Мудрим на честь свого Небесного покровителя. Приказка «Ось тобі, бабуся і Юріїв день», що виникла з приводу заборони Бориса Годунова кріпаком міняти своїх господарів, як раз йому і належить.

10-го - ікони, що зветься «Знамення», на честь події 1170 року, коли Великий Новгород штурмувало військо князя Андрія Боголюбського. Облогу зняли після того, що сталося диво: в образ, винесений на фортечну стіну, потрапила стріла, а з «рани» почала сочитися кров.

12 грудня святкують преподобного Нектарія Печерського, а 13-го - Апостола Андрія Первозванного, що ступав колись по київських пагорбах і передрік славу майбутньому християнському граду.

14 грудня - пророка Наума, в день пам`яті якого («Прийде Наум - наведе на ум»), раніше починали викладати грамоту малюкам.

15-го поминають преподобних: Афанасія та іншого Афанасія - затворників Печерських.

17 грудня - святої Великомучениці Варвари і святителя Геннадія Новгородського, знаменитого боротьбою з «єрессю жидівською».

19-го - Святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця, «другого після Бога заступника».

22-го, в день зимового сонцестояння святкують Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці.

23 грудня вшановують святителя Іоасафа Білгородського, спадкоємця славного козацького роду Горленків, онука гетьмана Данила Апостола.

24-го - преподобного Никона Сухого,25-го - День пам`яті святителя Спиридона Триміфунтського,26-го - Мардарія, затворника Печерського.

28 грудня відзначається Собор Кримських святих.

30-го - святих старозавітних отроків Данила, Ананія, Азарія і Мисаїла. Біблійна історія розповідає, як вони, будучи кинуті царем Навуходоносором в піч, були врятовані ангелом і неушкоджені славили Бога.
І, нарешті, 31 грудня - субота перед Різдвом Христовим.

У КАТОЛИКІВ

Триває період Адвента (від лат. Adventus - пришестя) - передріздвяного Посту, з якого у католиків починається новий літургійний рік. Вірні римської церкви готуються до духовної зустрічі Христа, згадують передбачення пророків про прихід Спасителя. Це час покаяння, коли богослужіння проводяться в траурних вбраннях, не рекомендується влаштовувати весілля і громадські заходи розважального характеру.
Тривалість Адвента близько чотирьох тижнів. Кожне його воскресіння прирівняне за своєю значимістю до великих свят і присвячується певній події. Перша неділя - прийдешньому пришесті Ісуса Христа наприкінці часів, друге і третє - Івану Хрестителю, четверте - особливому значенню Матері Божої в таємниці Боговтілення.

8 грудня - День Непорочного зачаття Діви Марії, проте слід зауважити, що стародавня церква подібних вчень не знала. Запровадив його в 1476 році папа Сікст IV, а Пій IX в 1854-му закріпив як догмат. Стверджується, ніби Марія з моменту зачаття була звільнена від первородного гріха. Православна церква також стверджує, що Богородиця не грішила у своєму житті, проте причиною цього вважає її найвищу моральну чистоту.

25 грудня - Різдво, яке у католиків відзначається особливо урочисто, з трьома церковними богослужіннями, що здійснюються опівночі, на світанку і вдень: в лоні Отця, у лоні Богоматері, і в душах віруючих. Колись, у ці дні зимового сонцестояння в Римській імперії святкували день народження "Непереможного сонця", яке тепер символізує «Сонце правди» - Господь Ісус Христос. У костелах і будинках влаштовують вертепи з зображенням фігур Богонемовляти, Богоматері, Йосипа, ангелів, які прийшли на поклоніння пастухів, а також бика і ослика.

Грудень релігійний: католики святкують Різдво, а іудеї - Хануку

Повсюдно влаштовуються ярмарки та розпродажі. Для Різдва характерно тісне переплетення церковних і народних звичаїв. Дітвора ходить по домівках з піснями й добрими побажаннями. У відповідь отримують подарунки, а скупих господарів піддають висміюванню. Ходять ряджені: ведмідь, лисиця, вовк, коза, а також старий і стара. Процесії супроводжуються веселощами і жартівливими сценами. Існує традиція запалювати перед початком святок в домашньому вогнищі "різдвяне поліно". Головешки зберігають, вірячи в їх чудодійну силу при хворобах і грози. Передсвяткову вечерю - святвечір - проводять в домашньому колі. Трапеза складається з пісних страв, а скоромна їжа - свинина, індичка, гусак подається в перший день Різдва. Достаток святкового столу вважається запорукою благополуччя в наступаючому році.

З Різдвом пов`язано багато народних прикмет, ворожіння про долю, заміжжя, погоду і врожай. Цей період триває від 25 грудня до 6 січня і називається "священним дванадцятиденням". Особливо виділяються: 28 грудня - невинних немовлят, 31 грудня - святого Сильвестра, 1 січня - Новий рік чи день святого Мануеля. Зустріч Нового року схожа на Різдво: те ж веселе, лише більш гучне застілля, подекуди палять багаття та організовують факельні ходи.

У МУСУЛЬМАН

5 грудня настає 10-й день першого місяця - Мухаррам, 1432 місячного року Хіджри, - який носить особливу назву «Ашура» (від арабського слова «гашара» - «десять»). Згідно з мусульманським переказом, з ним пов`язані створення Небес, Землі, ангелів, а також першої людини Адама і переселення його в Рай. Кінець світу - Кінець часів теж повинен настати в день Ашура. На нього припадає і безліч щасливих випадків, пов`язаних з пророками: ковчег Нуха (Ноя) причалив до гори Джуді (Арарат), Юнус (Іона) був визволений з утроби риби, народився Ібрахім (Авраам), врятувався від переслідування фараона Муса (Мойсей), і, нарешті, вознісся на небо Іса (Ісус). Правовірні намагаються постити, читати Коран, радувати дітей і близьких. Як сказано в одному з хадисів: якщо хто відвідає хворого в день Ашура, це рівносильно відвідування всього людства. А людина, яка дасть напитися спраглому, отримає сторазову винагороду.

У мусульман-шиїтів пост в цей день обов`язковий, тому що збігається з головною датою шиїтського календаря: поминанням онука Пророка - імама Аль-Хусейна ібн Алі, полеглого в 680 році смертю шахіда - борця за віру. Перші десять днів шиїти оплакують смерть мученика і до закінчення місяця присвячують йому релігійні обряди. Вважається - як правовірний проведе місяць Мухаррам, так і пройде і рік.

В ІУДЕЇВ

21 грудня настає Ханука, єврейське свято свічок, які запалюють на честь дива, що сталося при освяченні Храму після перемоги війська Іуди Маккавея над грецьким царем Антіохом.

Грудень релігійний: католики святкують Різдво, а іудеї - Хануку

Починається він 25-го числа місяця кислів і триває вісім днів. У другому столітті до нашої ери до влади в Греції, до складу якої входила тоді Іудея, прийшов Антіох Єпіфан. Почалися утиски релігійного життя євреїв. Тора стала забороненою книгою, дотримання іудейських ритуалів суворо каралося, всюди були встановлені статуї грецьких богів. Антіох назвав своїм ім`ям Єрусалим і конфіскував храмові скарби. Результатом стало повстання під проводом сім`ї Маккавеїв. Нападаючи на окремі загони, армія повстанців отримувала одну перемогу за іншою. За три роки завойовники були витіснені з території країни.

Переказ свідчить, що іудеї знайшли в Храмі оливу для лампад, достатньо для підтримання вогню лише протягом одного дня. Проте вогонь у золотій менорі дивним чином горів цілих вісім днів, поки були приготовлені нові запаси. Таким чином, Храм був заново освячений.
На згадку про це протягом тижня кожен вечір у вікнах запалюють свічки, починаючи з одного і до восьми. У Хануку в дітей шкільні канікули, прийнято дарувати їм іграшки і навіть гроші. Про давні події нагадує також гра в ханукальну дзигу, на кожній з чотирьох граней якої написана перша буква слів фрази "Диво велике було тут". Діти ласують пончиками з варенням, дорослі - «латкес», особливими картопляними оладками.

Косма Деміївський, "Сегодня"
 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся