Голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) не пішов у Великий театр на нову постановку опери Михайла Глінки "Руслан і Людмила", так як йому розповіли, що у виставі є відверті сцени.
"Мене запрошували на "Руслана і Людмилу", але попередили, що під кінець на сцену вискочать голі жінки. Уявіть собі священнослужителя, який буде присутній на такому спектаклі! Та тому, що я на нього не пішов і не піду, я не можу його критикувати", - заявив в інтерв`ю газеті "Комсомольська правда" православний ієрарх, який відомий також як композитор.
На думку митрополита, дана постановка у Великому відображає сучасну культурну ситуацію. "Багато моїх знайомих, які після відкриття Великого театру відвідали цю оперу, були в стані шоку. Але це лише відображає загальний стан сфери культури. Те, що відбувається сьогодні з нашим мистецтвом, дуже турбує", - сказав він. При цьому владика Іларіон не визнає за Церквою ролі цензора.
"Церква дуже часто висловлює свою думку з приводу тих чи інших творів мистецтва. Але, звичайно, ми не можемо бути цензорами - Церква дає їм моральну оцінку, а люди потім самі обирають: ходити чи не ходити на ці вистави", - сказав він.
Митрополит Волоколамський висловився за кардинальну зміну ролі телебачення в житті суспільства. Він з жалем констатував, що російську телеаудиторію пригощають "розважалівкою, попсою, передачами, в яких пропагується насильство і розпуста", "відбувається героїзація злочинців, пропаганда статевої розбещеності". "Ми хочемо, щоб телебачення відігравало виховну роль, а не роль розбещувача моралі", - підкреслив ієрарх Російської церкви.
NEWSru.com