У Луганську громадськість вирішила не встановлювати пам`ятник Катерині ІІ, обравши замість неї Ангела-Хранителя. Таким чином, визначилася тематика пам`ятника, який буде встановлено у сквері Пам`яті.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Луганської міської ради, Громадська палата при міськраді підтримала громадські організації, творчу інтелігенцію, і тих жителів міста, які раніше звернулися з пропозицією встановити у сквері Пам`яті монументальну скульптуру Луганського Ангела-Хранителя.
«На черговому засіданні Громадської палати, до якої входять найактивніші представники громадськості, було ухвалено рішення підтримати ініціативу громади про встановлення біля входу до скверу Пам`яті скульптури Луганського Ангела-Хранителя», - повідомила голова Громадської палати Віра ГАВРИЛЕНКО.
За її словами, лист з пропозиціями громадськості вже направлено до управління архітектури і містобудування Луганської міськради.
«Ми вважаємо, що ця монументальна скульптура об`єднає громадськість, оскільки стане Оберегом живим і Пам`яттю про тих, хто пішов», - зазначила В.ГАВРИЛЕНКО.
Як повідомляв УНІАН, депутат Луганської обласної ради, голова всеукраїнської громадської організації «Молода гвардія» Арсен КЛІНЧАЄВ заявляв, що в Луганську розроблено пам`ятник Катерині ІІ як засновниці міста. «Виділено землю Луганською обласною радою в центрі міста», - стверджував він.
Керівник прес-служби обласної ради Олена БУГАЄЦЬ спростувала цю заяву, зазначивши, що виділяти землю в Луганську має право міська рада, а не обласна.
Міська влада Луганська заявила, що не ухвалювала рішення про встановлення пам`ятника імператриці Катерині II, зазначивши, що лише оголосила конкурс на визначення тематики пам`ятника, який буде встановлено у сквері Пам`яті.
А.КЛІНЧАЄВ також наполягав на тому, що існує вже понад 30 проектів пам`ятника Катерині ІІ у Луганську, які будуть винесені на всенародне обговорення.