Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II звернувся до президента Росії і Патріарха Кирила з проханням про перепоховання в Грузії останків царів Вахтанга VI та Теймураза II, що покояться в Астрахані. Про це Ілія II повідомив 25 листопада, підбиваючи підсумки своєї недавньої поїздки до Москви, під час якої він освятив пам`ятник генералу Петру Багратіону - нащадку грузинського царського дому, передає "NEWSru.com" з посиланням на ИТАР-ТАСС.
На молебні у кафедральному соборі Святої Трійці в Тбілісі Ілія II сказав, що "це був дуже важливий і корисний для Грузії і для Грузинської Православної Церкви візит".
За його словами, на зустрічах в Росії розмова, в тому числі, йшла про можливості перепоховання в Грузії двох царів - представників династії Багратіоні, що правила в Грузії з X до початку XIX століття. "Вахтанг VI та Теймураз II поховані в Астрахані. Ці грузинські царі свого часу заповідали поховати їх на батьківщині, і ми попросили президента РФ і Патріарха Кирила, щоб вони дозволили нам зробити це", - повідомив Ілія II. Він зазначив, що "всі необхідні документи вже передані російській стороні і питання знаходиться на стадії розгляду".
Вахтанг VI (1675-1737) останні два роки життя провів в Астрахані і був похований там у церкві Успіння. Теймураз II (1700-1762) помер у Санкт-Петербурзі, його прах не вдалося довезти тоді до Грузії, і він також був похований в Астрахані. Обидва царі намагалися знайти в Росії опору в боротьбі проти іноземних східних завойовників.
Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II, будучи з візитом у Москві, 23 листопада здійснив чин освячення пам`ятника генералу Петру Багратіону - нащадку грузинського царського дому. Цей монумент на Кутузовському проспекті був нещодавно відреставрований.
Глава Грузинської Православної Церкви, подякувавши владі міста за проявлену турботу, побажав усім "Божої благодаті, миру, любові та спокою".
Предстоятеля Грузинської Православної Церкви супроводжував настоятель храму Великомученика Георгія Переможця в Грузії протоієрей Феодор (Кречетов). "Ми раді, що відбулося оновлення пам`ятника Багратіону, пам`ять про якого шанується і росіянами, і грузинами. Хотілося б, щоб цей важливий для нас символ допоміг і далі бути нам єдиним народом", - сказав протоієрей.
Петро Багратіон (1765-1812) - російський генерал, князь, герой Вітчизняної війни 1812 року. Виступав за залучення до боротьби з французами широких верств народу, був одним з ініціаторів партизанського руху. При Бородіно армія Багратіона, складаючи ліве крило бойового порядку російських військ, відбила всі атаки армії Наполеона. Генерал помер від поранення в ногу осколком ядра.