У папському місті-державі в п`ятницю прийняла перших відвідувачів виставка, присвячена творчості "зодчого Божою милістю", видатного іспанського архітектора Антоніо Гауді / 1852-1926 /. Вона розміщена в залах крила Карла Великого в колонаді Берніні, що обрамляє ватиканську площу Святого Петра. У центрі експозиції, під заголовком "Гауді й Саграта Фамілья, мистецтво, наука і духовність" - історія створення знаменитого кафедрального собору Барселони - "спокутного храму Святого Сімейства", над спорудженням якого Гауді працював з 1882 року до самої загибелі.

Через рік після урочистого освячення собору Папою Римським Бенедиктом ХVI в листопаді 2010 року, виставка віддає данину поваги іспанському генію, розповідаючи про "величний й прекрасний храм в центрі Барселони, який викликає почуття захоплення і навіть запаморочення - в прямому і переносному значеннях", заявив головний натхненник і куратор експозиції голова Папської ради з культури кардинал Джанфранко РАВАЗІ.

На думку кардинала Луїса Мартінеса СІСТАХА, архієпископа Барселонського, цей собор "блискуче свідчить про величезний духовний вплив християнської віри на світ культури й мистецтва протягом століть". Зараз будівельні роботи в столиці Каталонії поновилися, і прелат висловив переконання, що остаточна реалізація грандіозного архітектурного задуму Антоніо Гауді буде завершена в 2026 році, до сторіччя з дня смерті зодчого.

Відео дня

Гауді загинув, потрапивши під перший пущений трамвай біля підніжжя гори Тібідабо , недалеко від Собору Святого Сімейства, головної роботи його життя. Майстру було майже 74 роки. Візники відмовлялися везти в лікарню неохайного, невідомого старого без грошей і документів. Зрештою, Гауді доставили в лікарню для бідних, і ніхто не міг упізнати знаменитого архітектора, поки на наступний день його не знайшли друзі. Коли Гауді намагалися перевезти в кращий госпіталь, він відмовився зі словами "моє місце тут, серед бідноти". Великий зодчий помер на третій день, 10 червня 1926 року, його поховали в крипті недобудованого ним собору. У минулому році Папа Бенедикт створив молитву на його могилі.

Виставка на площі Святого Петра буде відкрита весь різдвяний і новорічний період аж до 15 січня 2012 року. Очікується, що її оглянуть сотні тисяч туристів і паломників

ИТАР-ТАСС