Уперше в історії незалежної України вшанувати пам`ять жертв голодоморів зібралися всі Президенти нашої держави: Леонід КРАВЧУК, Леонід КУЧМА, Віктор ЮЩЕНКО та Віктор ЯНУКОВИЧ.

Участь у жалобних заходах, що відбулася на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів» у Києві, також узяли Прем’єр-міністр Микола АЗАРОВ, голова Київської міської держадміністрації Олександр ПОПОВ, члени уряду, представники дипломатичного корпусу та громадськості.

Президент ЯНУКОВИЧ встановив до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» символічну композицію із зерном, поставив запалену лампадку до «Свічі пам’яті». Учасники церемонії вшанували померлих від голоду хвилиною мовчання, інформує прес-служба Глави держави.

Відео дня

Щороку наприкінці листопада ми вшановуємо пам`ять загиблих від страшних голодоморів, які забрали життя мільйонів людей. Небачена трагедія світового масштабу завдала непоправних втрат Україні.
Жахливі роки тоталітаризму стали й духовною катастрофою: було зруйновано безліч храмів, фізично знищено та відправлено до таборів сотні тисяч селян, робітників і представників інтелігенції, постраждала майже кожна українська родина.
Свято зберігаючи пам`ять про трагічні сторінки нашого минулого, Українська держава упевнено рухається вперед, розбудовуючи громадянське суспільство на принципах захисту прав і свобод, закладаючи міцні підвалини для прийдешніх поколінь», – йдеться у зверненні Президента.

Церемонія вшанування пам’яті жертв тоталітаризму відбулася також на території Національно-історичного меморіального заповідника «Биківнянські могили».

РІСУ