«Новий закон про охорону здоров`я викликає подвійні почуття. З одного боку, законодавці врахували деякі наші пропозиції. З іншого боку, у ньому містяться такі положення, які не можуть бути прийнятні для Церкви », - заявив у зв`язку з прийняттям закону « Про основи охорони здоров`я громадян» голова Синодального відділу по церковній благодійності та соціального служіння єпископ Смоленський і Вяземський Пантелеімон.

У січні 2011 року патріарх Московський і всієї Русі Кирил направив державній владі свої пропозиції щодо вдосконалення національної політики у сфері турботи про сім`ю та дитинство. Однак далеко не всі пропозиції Церкви були враховані законодавцями.

У законі знайшли відображення два положення, запропоновані Церквою: право лікаря на відмову від здійснення аборту, а також уведення обов`язкового часу очікування перед прийняттям жінкою рішення про аборт.

Відео дня

«Церква запропонувала «тиждень тиші», аби допомогти жінкам усвідомити, що вони роблять гріх. - Відзначив у зв`язку з цим єпископ. - Є статистика, яка показує, що приблизно 10 відсотків жінок відмовляється від аборту після «тижня тиші».

Церква не прагне діяти лише заборонами. Виступаючи за законодавче обмеження абортів, «Церква допомагала, допомагає й буде допомагати жінкам вирішити проблеми, що штовхають на аборт, якщо вони готові зберегти дитині життя», - зазначив єпископ Пантелеімон. На даний момент працюють більше 30 центрів захисту материнства, кілька притулків для вагітних жінок.

У числі іншого, закон регулює сурогатне материнство, а саме закоючення спеціальних договорів і вилучення дитини у сурогатної матері після її народження. «Сурогатне материнство призведе до подальшого руйнування сім`ї, яка зараз як ніколи потребує підтримки та піклування», - заявив єпископ, і вказав на небезпечну загрозу перетворення материнства в оплачувану послугу: «Законодавчі норми про сурогатне материнство зроблять більш цинічним ставлення до народження дітей. Будуть руйнуватися природні почуття у матері, яка виношує дітей на продаж».

Архіпастир також зазначив, що законодавці повинні керуватися моральними орієнтирами: «Зрозуміло, що потреба іноді змушує людей робити аморальні вчинки, але законодавчо закріплювати їхнє право на це невірно. Ось чому законодавчі норми про сурогатне материнство негативно вплинуть на інститут сім`ї в нашому суспільстві. Створення подібних законів, не є чиясь зла воля, це є продукт дезорієнтованої свідомості нашого суспільства».

ПРАВМІР