Міністерство у справах Церкви Данії оголосило, що данські гомосексуалісти і лесбіянки зможуть офіційно вінчатися в церкві відповідно до законопроекту, який найближчим часом буде внесений на розгляд до парламенту.

"Усі члени Церкви данського народу повинні мати можливість вступати в церковний шлюб незалежно від їхньої орієнтації", - говориться в заяві міністерства.

Так як прийняття закону може зайняти близько півроку, то реєстрації першого одностатевого церковного шлюбу в країні чекають вже влітку.
"Ми чекаємо, що перший церковний шлюб відбудеться вже влітку наступного року", - заявила редактор газети Датської протестантської церкви Агард ПЕТЕРСОН.

Відео дня

Пастори, втім, не будуть зобов`язані вінчати одностатеві пари, якщо цей закон буде прийнятий. "Один священик скаже немає, зате інший погодиться", - говорить Агард ПЕТЕРСОН.

Нагадаємо, що Данія стала першою країною в світі, що легалізувала одностатеві шлюби, - 1 жовтня 1989 року. Данське законодавство, офіційно визнало гомосексуальні шлюби, дає партнерам право користуватися всіма правами і пільгами за винятком права всиновлення дітей.

З 1997 року Лютеранська церква Данії благословляє одностатеві шлюби, але не проводить обряду вінчання.

За даними на 1 січня 2011 року, Церква данського народу налічує 4,5 мільйонів членів, тобто близько 80,4% населення країни.

NEWSru.com