Ізраїльські вчені вважають, що ними зроблено крок, що наближає до розгадки таємниці сувоїв Мертвого моря, виявлених у печерах Кумрана.

Відомо, що перша "порція" цих сувоїв була знайдена в 1947 році. Серед них були тексти біблейських книг, біблейські апокрифи, а також література, що відноситься до життя кумранської громади. Ці документи датуються епохою від III століття до нашої ери по I століття нашої ери.

Оріт ШАМІР, куратор Управління старовини Ізраїлю, і Наама СУКЕНІК, аспірант з Університету Бар-Ілан, прийшли до висновку, що сувої виготовлені з льону, а не з вовни, яка в той час була найбільш популярною тканиною в регіоні. Згідно з їх версією, льон використовували представники таємничої секти есеїв.

Відео дня

Учені посилаються на древнього історика Йосипа Флавія, який стверджував, що ессеї носили білий одяг. "Вони хотіли відрізнятися від" римського світу ", почитали скромність за доброчесність, вибираючи найпростішу, не фарбовану, тканину", - вважає Оріт ШАМІР. Більшість шматків тканини, виявленої в Кумране, використовувалося в якості одягу, а потім в якості пакувального матеріалу й бинтів.

Відзначимо, що серед дослідників існує й інша думка, прихильники якої вважають, що льон принесли з собою люди, що рятувалися в печерах від римлян після зруйнування Єрусалима в 70 році.

Італійські дослідники заявили, що кумранські сувої "родом" з того самого регіону, де вони були знайдені через два тисячоліття. Результати аналізу показали, що співвідношення хлору і брому в зразках сувоїв з великою точністю відповідає співвідношенню цих елементів в місцевій воді.

NEWSru.co.il