Не чекайте кінця cвіту в грудні 2012 року за Календарем майя. Нічого не відбудеться, тому що самі творці найдавнішого літочислення ніколи не передбачали краху цивілізації. Про це заявили дослідники культури майя під час "круглого столу", що відбувся в мексиканському місті Паленке. У ньому взяли участь 64 фахівці з 12 країн світу.
На їхню думку, Календар майя не закінчується в грудні майбутнього року, а лише "починає відлік з "нуля". Це підтверджує циклічність припущень астрономів древнього народу, або як тоді їх називали "віщунами", які виходили з розрахунку, що новий етап цивілізації починається кожні 5 тис. 125 років.
Як запевняють фахівці в галузі дослідження культури майя, цей народ ніколи не передбачав "кінця світу" - про це немає свідчень у стародавніх записах, що дісталися в спадщину від цього племені. Більш того, в письменах йдеться про відновлення циклу літочислення, яке настане 21 грудня 2012 року.
Календар майя - одне з найзагадковіших спадщин цієї найдавнішої цивілізації. Вчені до цих пір повністю не з`ясували історію його появи, що і є приводом для виникнення різних версій, в тому числі, і про майбутній кінець світу.
ІТАР-ТАСС