В неділю, 20 листопада, о 21.30 на «Першому національному» телеканалі відбудеться прем`єра документального фільму "Патріарх" – про життєвий шлях патріарха Московського і всея Русі Кирила.

Як повідомили УНІАН в українському телевізійному агентстві «Профі ТВ» (генеральний продюсер Анна БЕЗЛЮДНА) фільм знято до 65-річного ювілею патріарха Кирила, за підтримки Синодального інформаційного відділу РПЦ. Автор фільму - Олександр ЛУК’ЯНЕНКО.

У день ювілею предстоятеля РПЦ - 20 листопада - українські телеглядачі дізнаються про те, як знайомство з пастирем змінило життя багатьох людей. Про патріарха розкажуть космонавт Андрій БОРИСЕНКО, диктор центрального телебачення СРСР Ігор КИРИЛОВ та рок-музикант Олег КАРАМАЗОВ.

Відео дня

«Таких людей я більше не знаю. Адже говорити про дуже складні речі, дуже просто, доступно, переконливо дано не кожному. Правильно?» - констатує диктор центрального телебачення, народний артист СРСР Ігор КИРИЛОВ.

«Кожна людина для себе робить вибір - у що вона вірить... Багато вчених, особливо в минулі часи, могли поєднувати в своєму розумінні і глибоку віру і прекрасні наукові дослідження», - каже космонавт Андрій БОРИСЕНКО.

«У нього є дар - він не підлаштовується під аудиторію або співрозмовників. А він такий, який є. І в цьому його сучасність. Це, звичайно ж, дар. Дар для всієї Русі, що у неї такий пастир саме сьогодні», - каже Олег КАРАМАЗОВ, лідер рок-групи «Брати Карамазови».

Про свої враження від зустрічі з патріархом розповідають служителі Церкви. Зворушливими історіями діляться і прості віряни – дорослі та діти.

«Він не може сидіти на місці, він повинен відвідувати свою паству. Причому, паства РПЦ - вона багатонаціональна, багатомовна, і патріарх не може надавати перевагу одним на шкоду іншим. Він не може займатися окормленням тільки російської пастви, і ігнорувати Україну, або Молдову, або Білорусь», - пояснює голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків РПЦ, єпископ Волоколамський Іларіон (АЛФЄЄВ).

«Ось від однієї свічки запалюєш весь храм. Так і від Святішого, як свічка, що горить, так глава нашої Церкви Православної, він запалює всі наші душі», - каже настоятель Банченського Свято-Вознесенського чоловічого монастиря архімандрит Лонгін (ЖАР).

Фільм розкриває важливі питання сучасності, гармонійно поєднуючи їх з духовними настановами Святішого.

У фільмі звучать фрагменти із проповідей патріарха, в яких він розповідає про причини Чорнобильської катастрофи; про громадянське протистояння, котре призвело до мільйонів невинних жертв; про Бутовський полігон, що став братською могилою для тисяч репресованих вірян та священників. Патріарх Кирил говорить про важливість збереження цілісності Православної Церкви і про неприйняття розколів, про служіння Богу і служіння людям.