Розбійник - в раю? Та це ж в жодні релігійні рамки не поміщається!.. Інтерв`ю з відомим богословом, професором московських духовних шкіл Олексієм Осиповим.

Олексіє Іллічу, в одній зі своїх статей Ви називаєте християнство «антирелігійною релігією». З чим пов`язано таке несподіване визначення?

Почну зі звернення до дещо незвичного авторитету. Фрідріх Енгельс, ретельно вивчав історію християнства, прийшов до висновку, що християнство, виникнувши на світовій арені, «вступило в різке протиріччя з усіма існуючими до тих пір релігіями». Він прямо називає християнство «великим революційним рухом».

Відео дня

Енгельс у даному випадку був цілком правий. Але він навіть не припускав, яку послугу надав цією своєю заявою християнській апологетиці.

Про що йдеться? Основна ідея антихристиянської пропаганди полягає в тому, що християнство є природним продуктом взаємодії попередніх і сучасних християнству різних релігійних вірувань і філософських ідей. Однак дослідження християнської віри та її історії показало навіть тому ж Енгельсу, що нова релігія виникла, по-перше, «революційно», тобто несподівано, а не поступово складаючись з різних іудейських і язичницьких вірувань, по-друге, вона замість мирного співіснування зі усіма «подібними» собі релігіями, навпаки, вступила з ними в непримиренну полеміку з усіх основних релігійних і філософських питань.

Перш за все, християнство відкинуло найважливіше іудейське переконання в тому, що рятівником людства може і повинен бути тільки всесвітній цар, що володіє необмеженою владою, могутністю, славою. Воно заявило щось безпрецедентне: «Ми проповідуємо Христа розп`ятого, для юдеїв спокуса, а для еллінів безумство» (1 Кор. 1:23). Це було, і є, і завжди буде «антирелігійним» твердженням християнства.

І всі інші специфічно християнські (не загальнорелігійні) істини виявляються не тільки принципово іншими, а й настільки ж ворогуючими аналогічним віруваннями всіх релігій епохи виникнення християнства. Мова йде, наприклад, про розуміння Бога, Його Триіпостасність, про Боговтілення, про благодаті, про святість, про умови порятунку і так далі.

Давайте як приклад розглянемо християнське вчення про те, що основне потрібно від людини для порятунку. І ось тут ми одразу зіткнемося з вражаючим, прямо-таки антирелігійним фактом. Першим в рай входить не бездоганний виконавець закону Божого, святий, за іудейським поняттям, а розбійник. Нам невідомо, що вже такого він зробив, що був засуджений до розп`яття. Але сам він визнав: «І ми засуджені справедливо, бо достойні наших учинків» ...

Мова йде про розбійника, що був розіп`ятий праворуч від Христа?

Так. Він сповідував свою провину, усвідомив, що дійсно заслуговує цієї страшної кари. І що ж він чує у відповідь від Того, Хто для християн є Богом і Спасителем? «Сьогодні ж будеш зі Мною в раю»!

Розбійник - в раю? Та це ж у жодні релігійні рамки не вміщається!

Ми бачимо майже те ж саме, коли Христос йде серед натовпу і зустрічає митаря Закхея. (Хто такі митарі? Це справжні шахраї, які обманювали людей, брали з них набагато більші податки.) І тут ми знову стикаємося з дивним фактом. Христос каже:

«Закхей! зійди скоріше, бо сьогодні потрібно Мені бути в домі». 3акхей влаштовує прийом, на якому кого тільки немає - і митарі, і грішники. Але що відбувається з Закхеєм? Він каже: «Господи! половину маєтку свого я віддам убогим, а коли кого скривдив, поверну вчетверо ». Христос йому відповідає: «Нині прийшло спасіння цьому дому». Знову порятунок - кому? Загальновідомому шахраєві!

Виходить, християнство рятує негідників?

Ось-ось, я як раз про те й говорю. Християнство пропонує «жахливі», цілком «антирелігійні» речі!

Але ж ці люди врятувалися не через те, що вони негідники?

Давайте спробуємо розібратися. У всій дохристиянської історії - в язичництві, в старозавітній релігії - Божество було всесильною самовладною істотою, яка чинила з людиною, як їй було завгодно. В одних випадках воно могло бути милостивим, в інших - жорстоким, мстивим. Відкрийте, наприклад, Старий Завіт, подивіться: Бог нагороджує, дає довголіття, багатство чи, навпаки, гнівається, карає, спалює міста нечестивих і так далі. При цьому все подібне сприймається релігійною свідомістю в прямому сенсі.

Християнство ж стверджує зовсім інше, щось неприйнятне для інорелігійної свідомості. Бог, як каже Євангеліє, «наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими і посилає дощ на праведних і неправедних». А один із найавторитетніших християнських святих Іоанн Златоуст пише: «Коли ти чуєш слова: «лють і гнів» у ставленні до Бога, то не розумій під ними нічого людського: це слова поблажливості. Божество чуже всього подібного; йдеться ж так для того, щоб наблизити предмет до розуміння людей більш грубих». Бог, за християнським вченням, є абсолютна Любов, і тільки Любов. Бог не нагороджує особи за чесноти і не мстить їй за беззаконня. Як благоденство, так і скорботи є природними наслідками законного або беззаконного життя самої людини і цілих народів. Під законом при цьому маються на увазі не якісь зовнішні приписи Бога стосовно людини, але сама богоподібна природа людини. Як Бог є Дух, так і духовний стан людини обумовлює всі сторони її буття.

Що ж є найважливішим в цьому стані?

Те ж, що і в Бозі. Але в християнському вченні про Бога знову зустрічаємося з тим, що рішуче суперечить усім дохристиянським уявленням. Євангеліє говорить, що «Бог так полюбив світ, що віддав Сина Свого Єдинородного», Який «упокорив Себе, бувши слухняний аж до смерті, і смерті хресної».

Я подивився «Пристрасті Христові» Гібсона. Спасибі йому! Фільм допомагає побачити сучасним християнам те, що не бачили й не могли бачити християни протягом усіх 2000 років: які невимовні страждання переніс Христос добровільно заради нашого спасіння! Яке ж треба було мати смирення і любов, щоб, перебуваючи в страшних стражданнях, з хреста сказати: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять». Бог, виявляється, є не тільки любов, але любов, яка пов`язана з таким же досконалим смиренням.

Такого виклику всерелігійній свідомості, звісно, ніколи не було. Ніде немає вчення про смирення Бога. Але саме тут і лежить ключ до відповіді на Ваше запитання. Якщо порятунок є єднання людського духу з Духом Божим, то в християнстві це шукане єднання виявляється можливим тільки при наявності у людини смирення. Що таке християнське смирення (на відміну, наприклад, від тоталітарно-сектантського) - це окрема і серйозна тема. Але тут важливо сказати, що, за одноголосним вченням всіх святих Отців Православної Церкви, без смирення неможливо єднання з Духом Божим, бо неможлива справжня любов, яка, кажучи по-людськи, і становить сутність Бога. Так ось дійсне смирення розбійника (на хресті не полицеміриш), щире каяття Закхея, грішниці, що омила ноги Христа своїми сльозами - це і тільки це є умовою порятунку будь-якої людини, в тому числі і того, кого називають негідником!

І, навпаки, ті, хто, зовні виконуючи окремі заповіді і церковні настанови (хрестилися, причащаються, постяться ...), починає бачити себе вище, святіше інших, відпадають від Бога, не отримують спасіння.

Виходить, щоб з`єднатися з Духом Божим, необов`язково бути праведником. Тоді навіщо дотримуватися заповіді Христа, навіщо молитися, якщо можна вести грішне життя, а потім в кінці просто покаятися? Навіщо потрібні традиції, звичаї, обряди?

Рятуються не праведники і не грішники, а те, хто побачив свою ницість перед лицем Bcecвятого Бога і приносить щире каяття. Усі заповіді і, тим більше, церковні традиції, таїнства мають значення лише настільки, наскільки допомагають людині побачити свою нездатність без допомоги Божої стати цілком чистим, богоподібним. Вони є лише допоміжними засобами до пізнання цієї своєї нездатності. І якщо приводять віруючого до цього, то корисні. Якщо ж вводять в зарозумілість і гординю, то стають засобом його загибелі. Пам`ятаєте, як Христос в Євангелії назвав подібних «праведників»: «О змії, о роде гадючий Труни, пофарбовані зовні!» А в народі про таких кажуть: святий сатана.

Я говорив про розбійника, розп`ятого праворуч від Христа. Адже ліворуч був розп`ятий і інший розбійник, про якого нічого позитивного не сказано. Він так і не розкаявся, хоча був таким же розбійником. Порятунок, виявляється - у щирому каятті людини. Християнство говорить, що людина, яка щиро кається, виявляється вищою за ту, хто виконує всі розпорядження.

Олексіє Іллічу, я хотів би уточнити. Людина може хотіти бути кращою, але не зараз, а потім. Наприклад, я молода людина, я хочу бути кращим, але років через двадцять ...

Ну, я думаю, кожен зрозуміє, яка ціна такого бажання. Коли людина побачить, що вона вся у багнюці, або в наривах, то навряд чи захоче бути краще років через двадцять. Напевно, постарається скоріше стати чистішою. Християнин тим і відрізняється від язичника, що він, маючи на Євангелії, так би мовити, еталон людяності, бачить бруд своєї душі і прагне від нього очиститися. Язичнику це набагато складніше. Але коли християнин каже, що постарається бути трохи краще років через двадцять, то тим самим він просто виявляє своє дійсне язичництво при всій християнській формі. У Новому Завіті є такі слова: «Чоловік з подвійними думками невлаштований у всіх справах своїх». І життя показує, що той, хто лукаво думає: «От зараз я поживу в своє задоволення, а потім покаюсь», - ні щастя не досягається, ні покаяння не встигає принести. Вірні слова: «З справедливим Ти (Господи) поводишся, із чесним - щиро, з чистим - чисто, а з лукавим - за лукавством його». «Душа лукава погубить свого власника».

Чи є в православ`ї якась норма, виконавши яку, людина могла б заспокоїтися і вважати себе врятованою?

Про це зараз і йшлося. Порятунок визначається не кількістю справ, а станом душі. У Ісаака Сіріна є такі чудові слова: «Людини, що не змириться, не отримує нагороди за своє роблення. Нагорода дається не за продукт, але за смирення». Чому так? Тому, що Бог є смирення і любов, любов і смиренність. І всі заповіді Його повинні привести людину до подібного ж стану. Якщо ж їх виконання народжує зарозумілість, тоді всі вони не тільки втрачають сенс, а й стають шкідливими для людини, знаряддями його загибелі. І таких випадків безліч.

До речі, хто найчастіше впадає в стан глибокої спокуси, тобто лжедуховність? Ті подвижники, які думали, що своїми подвигами можуть догодити Богові. З житія Антонія Великого ми знаємо, що йому з`явився сатана і говорив: «Антоній, ти мало їси, а я зовсім не їм. Ти мало спиш, а я зовсім не сплю. Чи не цим ти переміг мене, а смиренністю». Сказано абсолютно вірно. Але бачите, як лукавий і тут лукавить? Сатана сподівався, що Антоній загордиться своїм смиренням, і тоді всі його подвиги загинуть.

В одній з євангельських притч говориться, що на одному винограднику були працівники, які працювали там цілий день, потім до них приєдналися люди, які працювали там протягом половини дня. І, нарешті, остання зміна пропрацювала там всього одну годину. А нагороду всі отримали одну і ту ж. Зрозуміло, що під виноградником мається на увазі робота заради Господа Бога і під нагородою розуміється Царство Небесне. Але ж це несправедливо!

Так, несправедливо, якби це була не притча, а факт звичайного життя. Притча ж за допомогою цього образу розкриває одне з найсерйозніших положень духовного життя людини. Пам`ятаєте, як обурилися ті, які працювали з ранку? Христос і вказує цією притчею на глибоку помилку, що увійшла в свідомість Юдеї, що ніби-то людина отримує нагороду від «Хазяїна виноградника» Бога - за кількість добрих справ, безвідносно до того, з яким душевним настроєм вони відбуваються. Виявляється, інакше. Основним є саме той духовний «ключ», в якому трудиться людина. Той самий святий Ісаак Сірін писав про це дуже виразно: «плата буває не чесноти і не праці заради, але народжується від них смирення. Якщо ж воно збідніє, то перші (чеснота і праця заради неї) будуть марними». «Без смирення марні всі справи наші, всякі чесноти і всякі труди». Ось незаперечний критерій істинного християнського життя! Він прихований від людей, але видний Богу.

Важливо при цьому пам`ятати думку Отців: справжнє смирення не бачить себе смиренним! Більше того, як говорили єгипетські святі пустельники, та чеснота, яка стає очевидною для всіх, втрачає свою ціну. Повертаючись до притчі, нагадаю, наприклад, пророкування древніх подвижників про чернецтво останніх часів. Вони говорили, що останні ченці «не будуть уже мати тих подвигів, які мали ми, вони будуть рятуватися смиренним терпінням скорбот». Смиренним - тобто з усвідомленням того, що вони «раби, нічого не варті» І гідне за справи свої отримують. Завдяки цьому смиренню, останні, отримають ту ж «плату», що і перші великі подвижники.

Якщо християнство - терапія, а Христос - найбільший Лікар, чи означає це, що християнство - доля хворих душею, і здоровим воно не потрібне?

У тому-то й річ, що, за християнським віровченням, в перших гріхопадіннях сама природа людини глибоко ушкодилася. Вона, як пише св. Максим Сповідник, стала смертною, що гине. Тому хворі всі люди, але не всі хочуть це бачити. І в цьому полягає головна біда людини. Бо, коли хворий не хоче визнавати, що він хворий, тоді лікування неможливо - і зрозуміло, які наслідки з цього можуть виникати. Саме цю фатальну помилку і допускає нехристиянська свідомість. У всіх людях живуть пристрасті. А пристрасть - страшна руйнівна стихія. Не підпорядкована розуму, а та, що підкорила його собі, вона всю історію людства приносить важкі лиха.

Римський імператор Калігула страждав від того, що у всього римського народу не одна голова, яку він міг би знести одним ударом. Тепер науково-технічний прогрес відкриває безмежні можливості для здійснення цієї «великої» мети. Не по гордині чи і злій волі нового Калігули «земля і всі діла на ній згорять», як пророкував про кінець світу апостол Петро? Християнство говорить, що без духовно-моральної зміни самої людини неможливо досягти блага на землі.

Про що мріють гуманісти всіх часів? Шляхом революцій, реформ, інших соціальних перетворень створимо рай на землі! І що ж? ХХ століття залило світ кров`ю в такому достатку, якого вся історія людства не знала, але так нічому і не навчила людину.

Тому перше завдання християнської аскетики - допомогти людині побачити свої духовні та моральні хвороби. Бо тільки в цьому випадку вона зможе зайнятися собою. А як їх можна побачити? Преподобний Симеон Богослов дає вичерпну відповідь: «Ретельне виконання заповідей Христових відкриває людині її духовні хвороби». Дійсно, порівняння своїх вчинків, думок, бажань із заповідями Євангелія ясно відкриває людині її духовний стан. Виявляється, я не можу не засуджувати, не можу не заздрити, не чванитись... не буду продовжувати далі, оскільки доведеться дійти до таких речей, про які й говорити непристойно. Ось тут я і побачу, хто я є насправді, і з сумом і іронією скажу: «Так ... людина - це звучить гордо .. » Кращого приводу для іронії не придумаєш!

Але від чого ми повинні рятуватися? І навіщо взагалі людині потрібно, щоб хтось її рятував?

Одного разу підходить до мене студент з кислою міною на обличчі. Питаю його: «Що з тобою?» Він відповідає: «Зуб болить». Я кажу: «Дивак-чоловік, болить зуб, а не ти! Ну і нехай болить!» « Вам би тільки жартувати, Олексіє Іллічу! »

Я це до того кажу, що гріхи - не якась абстракція. Кожен гріх є раною, що заподіюється людиною самій собі, тому він і приносить нам біль. Якщо я наступлю голою п`ятою на гострий цвях, то, мабуть, не скажу: «Ха-ха, як лоскотно і смішно. А ну ж бо ще раз і посильніше! » Нічого подібного! Думаю, що багато хто помічав: коли когось злісно засудиш або обдуриш, - як погано потім буває на душі? Совість мучить. Пристрасть слов`янською мовою означає, зокрема, страждання (звідси, наприклад, «Страсті Христові»). Пристрасть завжди і є джерелом страждань. Ми знаємо, як страждає марнославний, коли його не хвалять, більш того, лають. Які муки переносить заздрісний, коли у його найкращого друга успіх. Пам`ятаєте у Данте: «Так заздрістю кипіла кров моя, що якщо було добре іншому, ти бачив би як зеленію я». Так ось, рятуватися треба від поневолення пристрастям.

Але потребу в порятунку людина починає відчувати, коли побачить неподобство своєї душі і захоче стати хоч трохи чистішою, ніж є. Тут-то вона і зрозуміє, які її «успіхи» в самовилікуванні від мук пристрастей, зрозуміє і необхідність Божественної допомоги.

Наведу приклад. Уявіть собі, що раптом мій прекрасний ніс виявився ураженим шкірною хворобою, яка може бути вилікувана одним єдиним засобом - сонячними променями. Тепер від мене залежить, підставити свого носа сонцю чи ні. Така двоєдина терапевтична діяльність. Ця спільна робота людини і сонця - образ спасіння людини. У богослов`ї таке двоєдність Бога і людини в справі порятунку називається синергією. Бог є цілющим «Сонцем», але від людини вимагається спонука, праця боротьби зі своїми пристрастями. Сама по собі ця боротьба не зцілює, але саме вона відкриває двері душі дії Сонця-Бога.

Багато хто говорить сьогодні: «Я в Бога, звичайно, вірю, але до церкви не ходжу». Як би Ви відреагували на таку позицію?

Це рівнозначно тому, що сказати: «Лікарю я вірю, але йти до нього в лікарню не збираюся». Багато хто не розуміють, що за словом «Бог» можуть стояти різні до протилежності образи, а, отже, і принципи життя. Ми вже говорили, що, по вірі одних, Бог може і милувати, і ненавидіти, і прощати, і мстити, губити і т. д. Відповідно до цього і моральність: люби ближнього твого і ненавидь свого ворога. Для християн же Бог є Любов, тому й заповідь: любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, хто ненавидить вас, і моліться за тих, що гонять вас. У храмі віруючий, в кінцевому рахунку, отримує знання про Бога, про віру, про те, що необхідно для правильного християнського життя, що таке святість і праведність (а що не є такими). Нарешті, церква - це місце, де можна відійти від повсякденної суєти і помолитися, покаятися - вдома рідко хто має таку можливість. Сама атмосфера храму багато чого дає душі людини.

Зараз люди, які сповідують різні релігії, вже не розділені океанами і континентами. Вони нерідко живуть в одному місті, в одній країні і сидять в одній навчальній аудиторії. Як ставитися християнину до людей, які сповідують інші релігії? Яким має бути його, насправді християнське, ставлення?

Заповідь любити навіть ворогів дає повну відповідь і на це запитання. Але християнська любов має декілька ступенів. На нашому, найелементарнішому рівні, християнська любов полягає в тому, щоб не робити іншому того, чого не хочеш собі. Христос підтвердив це золоте правило моралі: як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними.

Наступною сходинкою любові є: Люби ближнього твого, як самого себе. На жаль, наша любов, особливо до себе, дуже егоїстична. Тому, не навчившись правильно любити себе, важко правильно полюбити й іншого. Але до цього спонукає віруючого Господь Ісус Христос.
Вищою сходинкою є жертовна любов, про яку чудово пише святий Ісаак Сірін:

«Що таке серце милостиве? Загоряння серця у людини про всі творіння, про людей, про птахів, про тварин, про демонів і про всяку твар... А відтак і про безсловесних, і про ворогів істини, і про тих, що чинять шкоду щогодини зі сльозами приносить молитву, щоб збереглися і були помилувані... У тих, що досягли досконалості, ознака така: якщо десятикратно в день віддані будуть на спалення за любов до людей, не задовольняться цим, як Мойсей ... і як ... Павло ... Та інші апостоли за любов до життя людей прийняли смерть у всяких її видах ... І домагаються святі цього ознаки - уподібнитися Богові досконалістю любові до ближнього».

Для християнина будь-якого рівня любові не повинно існувати розходжень у ставленні до людей. Повинен примушувати себе до любові - не до почуття (це висока ступінь і вона лише свого часу дається Богом) - але хоча б до співчутливості, до вчинків любові. Тому від християнина вимагається надати допомогу нужденному, стражденному, тому, що знаходиться в біді незалежно від того, якої віри перед ним людина, якого світогляду, якої національності, партійної приналежності і так далі.

*** Олексій Ілліч ОСИПОВ народився 31 березня 1938 року.
Закінчив Московську духовну семінарію та Московську духовну академію. З 1965 року - викладач основ богослов`я у Московській духовній академії, професор. У 1985 році присвоєно вчений ступінь доктора богослов`я.

Офіційний сайт професора О.Осипова.
Аудіо-лекції
Відео-лекції

Володимир Легойда, голова Синодального інформаційного відділу РПЦ МП

Журнал "Фома"