Таку сульптурну рокіровку пропонує зробити у столиці громадська організація «Лагода». На вихідні її активісти збирають підписи киян, мотивуючи це тим, що Махаїл для Києва є надто войовничий і спонукає мешканців збирати мітинги та протести.

Коли у 1995 році столиці повертали історичний герб і символіку, стверджують вони, то за основу взяли той, який затвердила Катерина ІІ у 1782 році – зображення архангела Михаїла у короткій туніці, з німбом. Проте раніше Київ мав інших покровителів.

«Ми підняли історичну документацію і найбільш древні книги (1037 року), що дійшли до наших днів, і знайшли відомості про те, що саме Архангел Гавриїл спочатку вважався покровителем Києва, і саме на честь Богородиці були побудовані і названі перші християнські церкви в Києві - Десятинна церква, Успенський собор і т.д. », - цитує газета Сегодня слова заступника голови організації Андрія Ковтунова.

Відео дня

Місцеве столичне духовенство, щоправда, не в захопленні від ідеї «Лагоди». Вони визнають покровителем Києва саме архангела Михаїла, оскільки він єдиний, хто був визнаний офіційно. Зрештою, і в КМДА не збираються наразі міняти Михаїла на Гавриїла, хоча нинішню скульптуру на Майдані планують замінити на нову вже наступного року.