Одкровення афонського старця: Божа Матір є на Афоні і в наші дні
Одкровення афонського старця: Божа Матір є на Афоні і в наші дні

Одкровення афонського старця: Божа Матір є на Афоні і в наші дні

18:47, 13.11.2011
24 хв.

Чи можна врятуватися сучасній людині, що живе в миру? Як повернути втрачену віру? Карати дітей паском, чи ні Чому в наші дні багато онкохворих?..

Відомий грецький православний старець, ігумен афонській священної великої обителі Ватопед архімандрит Єфрем, який супроводжує Чесний Пояс Пресвятої Богородиці в поїздці по Росії, розповів про святині монастиря, про історію Поясу Пресвятої Богородиці і відповів на запитання віруючих.

Ігумен афонський священної великої обителі Ватопед архімандрит Єфрем

БОГОРОДИЦІ УГОДНО ЗБЕРІГАТИ ПОЯС НА СВЯТІЙ ГОРІ

Відео дня

Ми приїхали зі Святої Гори Афон, яка є місцем аскези, мовчання, молитви, покаяння, Покровителькою і Главою якої є Божа Матір. Святу Гору ще називають садом Божої Матері, і тому всі монастирі там Богородичні.

Ватопедський монастир - єдиний у світі, який прикрашений сімома чудотворними іконами Божої Матері і Чесним Поясом Пресвятої Богородиці. У нас три ковчеги святого Поясу в монастирі - три частинки, які подарували монастирю цар і князь. Перший - Іоанн Кантакузин, імператор Візантії, у якого був тісний зв`язок з монастирем: там жив його духовний батько і святий нашої Православної Церкви преподобний Сава, ради Христа юродивий (всім раджу прочитати його житіє). До монастиря цей святий кілька років жив у Константинополі, і імператор зрозумів, що це Божа людина, і взяв його в духовні радники. І кажуть, що наприкінці життя імператор став ченцем у нашому Ватопедському монастирі. А другий, хто подарував частину святого Поясу монастирю, - Великий князь Сербський Лазар, який був закатований ради Христа і сьогодні є покровителем і великомучеником Сербської Православної Церкви.

Мабуть, монастир Ватопед обрала Богородиця, щоб ця обитель була особливо прикрашена Її милістю: одразу двоє жертводавців, не знаючи один одного, були освічені благодаттю і передали цю велику святиню одному монастирю. Наш духовний батько старець Йосип Ватопедський, який два роки тому спочив, нам часто казав: «Де б в іншому місці було угодно Богородиці зберігати Свій святий Пояс, якщо не на Святій Горі, яка є місцем непорочності, чистоти, цнотливості, послуху, місцем дівоцтва?». Знайте, що Пояс символіку мав ще з Закону Мойсея. Зі Старого Заповіту ми знаємо, що діви сплітали собі такі пояси своїми руками, і коли наставав день офіційного поєднання шлюбом, діва передавала цей пояс своєму чоловікові як символ свого дівоцтва.

БОГОРОДИЦЯ СПЛЕЛА ПОЯС СВОЇМИ РУКАМИ

Той Пояс, до якого багато хто з вас або вже прикладалися, або ще прикладуться, сплела Богородиця Своїми руками. Цей Пояс з верблюжої вовни, це, до речі, науково досліджували, і вишитий він золотою ниткою. Вишила Пояс цариця Зоя, дружина Візантійського імператора Льва VI Мудрого. Цариця Зоя була сильно хвора і побачила Божу Матір уві сні. Богородиця їй сказала, що треба переконати Патріарха дістати із запечатаного ковчега святий Пояс, і якщо вона опоясуватиметься цим Поясом, то зцілиться. І хоча свята рака (так називали той ковчег, в якому перебував Пояс) мала печатку імператора і Патріарха ще з IV століття, все-таки вплив чоловіка Зої, імператора, змусив Патріарха відкрити святу раку. Пояс поклали на хвору, і вона одужала. Тоді Зоя в знак подяки випросила у Патріарха Пояс і, живучи в подружній цноті, своїми руками вишила весь Пояс золотою ниткою. До речі, вчені говорять, що це теж від Промислу Божого, бо якби Пояс не розшили золотом, то до сьогоднішнього дня він би не зберігся.

Цю святиню ми вам привезли, бо віримо, що її присутність у вашому місті передасть велике благословення і полегшення, багато благодаті, покрив і багато сил. І, прикладаючись до святого Поясу, ми відчуваємо, що між нами знаходиться Сама Богородиця, Вона в серці кожного з нас. І навіть ті, хто каже, що не вірить, знайте, що вони просто обманюються. У мене є особистий досвід; мій батько казав, що він невіруючий, а коли захворів, пам`ятаю, як він постійно повторював: «Богородиця моя, Богородиця моя». Тому що в совісті і в серці православної людини - Вона.

У Новому Завіті через велике смирення Божої Матері ми не дуже-то Її бачимо. Один освічений старець, святогорець, мені якось сказав: «Навіть Христос, Якому говорили, що «Блаженна утроба Тієї, Яка носила Тебе, і груди, які живили Тебе», і давали Йому привід похвалити Свою Матір, не догоджає, слідуючи Її проханню ніде при людях Її не хвалити. Бо Вона була людиною духовно освіченою, на Неї перебувала вся повнота благодаті».

БОЖА МАТІР Є НА АФОНІ І В НАШІ ДНІ

І невипадково Святої Гори Покровителька саме Вона. І знайте, що Вона Сама попросила це місце для Себе, бо це місце, де духовне життя, істинна, православна, переживається дослідно. Богородиця знає, що значить освячення і святість, знає, що значить благодатне серце, знає чисте, очищене серце, знає, що значить розумне діяння. Великий пошановувач Божої Матері, святий нашого монастиря старець Григорій Палама говорить: коли Богородиці було три роки і ввели Її у Святую святих, з того часу починаючи, Вона вчилася духовного життя від самого Архангела Гавриїла. І той же святий каже, що тому Вона є першою Безмовницей, першим аскетом. Знайте, Вона досі являється монахам-Святогорцям і вчить їх православної духовності. В одного монаха нашого були по наївності якісь тілесні помисли. І каже йому Богородиця: «Мені не подобається, що ти стикаєшся з такими помислами». У іншого був уночі, коли всі спали, сильний зубний біль. У нас є монах, зубний лікар, але брат не хотів його будити і вирішив потерпіти до початку служби, це по-візантійському - десята година, тобто близько четвертої ранку по-вашому. Але біль зростав - всі знають, що таке зубний біль. І тоді, напевно, - через біль, довготерпіння і братолюбства (адже він не розбудив ченця-лікаря) він побачив високу Черницю перед собою, Яка його тримає і робить хресне знамення над зубом. І біль зовсім вщух.

Знайте, що у нас відбувається багато чудес. Одна жінка нам сьогодні сказала, що у неї дуже сильно боліло коліно і вона повністю одужала після того, як приклалася до святого Поясу. У Санкт-Петербурзі одна жінка взагалі не бачила одним оком, а зараз спокійно ним читає. І у вашому місті буде дуже багато таких чудес, і ми з часом будемо це дізнаватися. Але особливо допомагає Пояс від безпліддя.

З однією сім`єю ми одного разу зустрічалися в Афінах, зараз вони вже старі. Вони розповідали, як 60 років тому привезли святий Пояс до Афін і він перебував у них вдома. І стільки років вони це пам`ятали, раділи цьому, розповідали про це людям, і благодать їх наповнювала ... Коли 12 років тому святий Пояс знову був в Афінах, його поклали на одному столі, і скатертина, на якій він лежав, досі пахне. Молюся, щоб благодать Богородиці наповнила і ваші серця, і щоб ви зрозуміли, наскільки це велика честь, що ми є православними християнами, членами Церкви, чадами Божими. Ось що я вам хотів сказати. А зараз слухаю ваші запитання.

"ВІРУЙТЕ, І БОГ ВИРІШИТЬ УСІ ВАШІ ПРОБЛЕМИ"

Чи далеко ваш монастир знаходиться від монастиря Пантелеймона Цілителя, і як ви спілкуєтеся з росіянами ченцями?

Не дуже далеко, і відносини у нас хороші. До нас одного разу приїхав генеральний секретар Європейського Союзу. І всі монастирі, яких двадцять на Святій Горі, і в кожного монастиря самоврядування, як у окремої держави, проїхав. І сказав: «Я дивуюся, як ви десять століть поспіль умудряєтеся так дружно жити, а ми в Євросоюзі постійно сваримося». Я йому відповів: «Ви співпрацюєте заради «хріса », грецькою означає - золота, а ми - заради Христа».

Люди, які працюють у Церкві, не можуть чинити гріха у своїй роботі і часом перебувають на межі виживання, багато з них багатодітні, а держава їх не підтримує. Зрозуміло, що ми повинні молитися і сподіватися на милість Божу. Яку Ви дасте пораду багатодітним?

По-перше, скажу, що на тему багатодітності треба дивитися з міркуванням. У моєї матері було семеро братів і сестер, і були вони люди бідні, наші батьки, але якось змогли і нас виростити. Скільки ми знаємо людей, які бажають мати багато дітей тільки при наявності якихось офіційних гарантій! Якщо нам допомагають, то це дуже добре. Але не забувайте, що птахи не сіють, не жнуть, а Отець наш Небесний їх живить.

Я вам від усієї душі розповім один дуже зворушливий приклад. В одному районі Північної Греції три роки тому в родині сталося нещастя, і у них не було ні грошей, ні хліба. Їх будинок знаходився поза селом, а в трьохстах метрах від нього був храм Святого Георгія. І вони щовечора ходили туди і запалювали святому Георгію святу лампаду. І ось, коли закінчувалися всі їхні кошти, батько пішов до святого Георгія один і каже: «Я більше не можу, допоможи мені як-небудь». І уві сні побачив батько святого Георгія прямо на коні, і той сказав йому: «Підеш туди, де мій храм, і там, біля дверей, є великий камінь. Підніміть цей камінь і знайдете під ним дві золоті ліри». Вони так і зробили. Через три години це їм вдалося, і вони знайшли дві золоті монети 1935 року. Так віра їх врятувала, і нам цієї віри не вистачає.

Якщо чого і домігся диявол сьогодні, особливо серед православних, так це уразив і зменшив їх віру. Не забувайте, що ключ всіх таїнств Церкви - це віра. Коли Господь втручався чудово? Коли бачив віру. «Жінка, велика твоя віра», - каже Він одній. Інший каже: «Віра тебе спасла». Третій каже: «Навіть в Ізраїлі стільки віри не бачив» Віруйте міцно і твердо, і у вас не буде потреби ніякої. Віруйте, і Бог вирішить всі ваші проблеми, нехай навіть у найостанніший момент.

"ДУЖЕ ВЕЛИКІ ГРІШНИКИ СЬОГОДНІ НАПИСАНІ НА ІКОНАХ"

Отець Єфрем, у мене були гріхи, в яких я сповідалася багато років тому. Зараз ці гріхи не скоюю, але дуже мучить совість. Що Ви порадите?

Нічого не потрібно робити зараз. Скільки б гріхів ми не робили, милість Божа все одно буде більше, і якщо ви сповідалися в цих гріхах, хвилюватися вам нічого.

Не забувайте, що дуже великі грішники сьогодні написані на іконах, і ми прикладаємось до них. Милість Божа дуже велика, і богослови вважають, що гріх, який сповіданий, не був вчинений ніколи.

Які настанови Ви би дали півчим?

Мені завжди дуже подобалося співати, я і зараз співаю. Але будемо знову уважні до смиреннолюбія. Є у нас в Афінах один півчий, він заспіває щось, а потім дивиться, як народ на це реагує. Такий спів Богу не угодний, потрібні благоговіння і покора.

"НАЙВИЩА ЧЕСНОТИ ВЗАГАЛІ - МІРКУВАННЯ"

Як правильно готуватися до Святого Причастя?

Я знаю, що в Росії деякі священики говорять, що перед Причастям треба постити три дні, а деякі - п`ять днів. Насправді немає ніякого обов`язкового закону, скільки днів постити перед Святим Причастям. Доказом цього є те, що священики не постять в обов`язковому порядку, а потім не тільки причащаються на наступний день, але і служать Літургію. Адже ми дотримуємося посту певні чотири пости в році і пости в середу і п`ятницю, думаю, що цих постів достатньо. Якщо хтось хоче постити перед Причастям навіть цілий тиждень заради аскези, заради благоговіння, будь ласка, але щоб це узаконювали духівники - про це ми ніде і ніколи не чули. Якби це було обов`язковою умовою для Причастя, по-перше, священики повинні були б постити завжди. Іноді кажуть, що християнам треба лише раз на два-три місяці причащатися, - такого закону теж немає. Коли у християнина немає смертельних гріхів, він має право причащатися значно частіше.

Як Ви ставитеся до глобалізації?

Якщо мати на увазі процеси змішування всіх країн і культур в одну, то цього ніхто не доб`ється. Це просто їхня спроба, і ми як православні цього не приймаємо, звичайно. Ми не хочемо глобалізованих людей, а ми хочемо глобальних, тобто вселенських людей. А вселенськими є святі, які своїми молитвами весь світ в обійми беруть.

Як правильно привчити дітей до церковної служби, щоб вони, виростаючи, не бігли з храму?

Дітей в храм беріть на служби, але не на все, тому що стільки годин діти не можуть триматися. Якщо на п`ять годин поведете дитину, вона з храму втече, беріть її на годину. Тут потрібно міркування, а тиском і примусом ця справа не вийде. Тому й кажуть, що найвища чеснота взагалі - це міркування. Добро, кажуть, не є добром, якщо воно робиться недобрим чином.

Чи знали Ви старця Паїсія Святогорця?

Дуже добре знав, дуже багато разів зустрічався і дуже велику користь отримав. У нього було дуже багато благодаті Божої, святість велика. Пам`ятаю, як він розповідав, як його відвідала свята Євфимія. Вона прийшла до нього в келію, і вони розмовляли цілих вісім годин. Вони багато говорили, а про що, він нам не повідав. Про одне тільки розповів. На запитання, як вона витримала такі страшні муки, вона відповіла: «Якби я до смерті знала, яка слава чекає мучеників на Небесах, я б у багато разів більше мук б зазнала». Паїсій багато разів бачив святих. Одного разу він перейшов в іншу келію, і вночі, коли закінчив всі справи, не міг запалити світло. І коли він почав службу, то не знав, якого святого поминати на наступний день. І раптом він побачив якогось високого чоловіка, який сказав: «Мене звуть мученик Лукіліан, і завтра у мене свято».

Чи зустрічали Ви отця Рафаїла (Берестова), як його здоров`я?

Це дуже доброчесна людина, але я давно з ним не бачився, він дуже і дуже смиренний.

"НЕ ГОВОРІТЬ ДІТЯМ БАГАТО ПРО БОГА, А ГОВОРІТЬ З БОГОМ БАГАТО ПРО ДІТЕЙ"

Як правильно виховувати дітей - карати паском або все прощати?

Будьте поблажливі до дітей. Тиск і надмірна суворість ніколи користі не приносять, а допомагає, перш за все, молитва. Не кажіть дітям багато про Бога, а говоріть з Богом багато про дітей.

Як правильно носити пояски, які роздавали біля святині, чи можна їх прати?

Пояски можна прати, але першу воду не виливайте в каналізацію, краще полити кімнатні квіти або дерево, бо паски всі освячені. Пам`ятаю один випадок, який мені розповів паломник на нашій Горі: «Я носив пояс, який взяв на цій Горі, і разом з цим паском у мене в кишені були якісь паперові хустки. І одного разу, через забудькуватість, я взяв усе, що було у мене в кишені, і кинув у вогонь. А потім згадав, що кинув у піч разом з хустками і поясок. І коли відкрив піч, побачив, що поясок уцілів, вогонь його не зачепив».

"СПРАВЖНЯ ВІРА В БОГА - ДАР БОЖИЙ"

У Вашому монастирі моляться про тяжкі жіночі гріхи?

Ченці про всіх людей моляться, і це таємниця, як моляться монахи. Одного разу до нас прийшов чернець дуже високого рівня духовного життя і сказав, що він всю ніч молився про вагітних жінок, які повинні народжувати і у яких є труднощі. А інший монах йому відповідає, що коли один чернець довго молився, його в цей час турки захопили. І говорив той чернець, що турки його дуже мучать. Що я хочу сказати? Коли серце у ченця стає Христосерцем, тоді він почне молитися про всіх людей, і навіть про такі окремі групи. Старець Паїсій каже: «Якщо все, що я переживаю, я розкажу, то мене просто божевільним вважатимуть». Він іноді говорив, що молився дуже багато за всі подружні пари, у яких є небезпека розлучення. І як би в Дусі Святому приходив в їх будинки і невидимо їх заспокоював. Він говорив: «Бував я і в Австралії, і на Кіпрі, і в Росії, і в Афінах у Дусі Святому». У чоловіка Божого є дуже великі сили і можливості.

Як боротися з помислами на молитві? На Афоні всі ченці володіють внутрішньою сердечною молитвою чи тільки деякі?

По-перше, коли помисли приходять під час молитви, ми повинні просто ними нехтувати, не звертати на них жодної уваги. А що стосується ченця з сердечною молитвою, ніяке поки що дослідження не проводилося, яке число цих ченців. Вони є, і чимало, але всі намагаються її здобути.

Батюшка, а чим Ви поясните тяжке становище економіки Греції і ту ситуацію, в якій зараз знаходиться ваша країна?

Причина кризи в тому, що і ми, греки, на жаль, знехтували тим скарбом, яким володіємо і який називається Православ`ям. На греків теж, на жаль, вплинув дух Європи, і вони віддалилися від православного Передання. А Бог все це допускає, щоб ми змирилися. У цьому році навіть якісь кредити брали люди, щоб на канікули поїхати. Я на канікулах ніколи в житті не був і не думаю, що щось втратив.

Як повернути втрачену віру?

Моліться, просіть Отця Небесного, стукайте і відкриється вам, шукайте і знайдете. Тому що справжня віра в Бога - це дар Божий, це зверху йде.

Ваше ставлення до екуменізму, Ваша думка про єдину електронну карту?

Екуменізм - це течія, яка прагне, щоб усі християнські віросповідання зійшлися на чомусь. Ми взагалі не проти діалогів, але у цих діалогів повинні бути правильні передумови. Перш, ніж ми підемо на такі зібрання, ми повинні знати, що ми належимо до єдиної Святої Соборної Апостольської Церкви.

Щодо ж карти громадянина, як у нас називають електронні паспорти, ми проти цього. І навіть не духовно, бо це не печатка антихриста, яка буде на руці і на лобі, а тому що так зменшується повага до людської особистості. Уряд, який нещодавно обрали в Англії, щоб зробити собі рекламу, у своїй передвиборчій програмі говорив, що він не прийме карту громадянина. Звичайно ж, не через духовні причини, у них духовних інтересів взагалі немає. Тому що, вводячи карту, прямо наступають на свободу особистості. І тому думаю, що і тими паспортами, які зараз існують, ви можете користуватися, не треба створювати спокус на рівному місці, як говориться.

"ТІ, ХТО НЕ ВІНЧАНИЙ, ПОВИНЕН ВІНЧАТИСЯ ЯКОМОГА ШВИДШЕ"

Як допомогти синові, який через гордість не може прийти до Церкви?

Моліться за нього. Але багато йому про це не говоріть, тому що він матір потім лаяти буде. Але колись і його час прийде для молитви.

Як правильно слід поводитися з поясочками від Пресвятої Богородиці, виготовленими у вашому монастирі?

Як ми пояс звичайний носимо, так і цей поясок носіть. Одній вагітній жінці я дав такий поясок, через тиждень вона мала народжувати, а я бачив, що вона дуже боялася. Вона народила природним чином за п`ятнадцять хвилин.

Отче, у дочки шлюб вінчаний, але не реєструвалися, він одружився з іншою, а дочка все молиться, щоб він повернувся. Як бути?

Треба терпіти. Я знаю, що в Росії дуже багато і дуже легко розлучаються. До нас дуже багато приїжджає російських паломників, і дві третини з них в другому, третьому чи навіть у четвертому шлюбі. А знаєте, в чому причина? Тому що люди часто мають тільки цивільний шлюб, але не вінчаються і тому не приходить на них Божественна благодать, щоб допомогти в сімейних справах. І тому ті, хто не вінчані, повинні обов`язково вінчатися, навіть якщо ви вже у віці, всі, як можна швидше.

Пояс Пресвятої Богородиці просили привезти в різні країни, але їм було відмовлено. Чому така милість була надана Росії?

Ми дуже хочемо зробити приємне вашій країні. Напевно, вже шість років нас просять привезти Пояс, до нас приїжджали багато відомих людей, навіть міністри і єпископи, з таким проханням. І Святіший Патріарх ваш, після того, як написав лист в нашу обитель з проханням принести Пояс, щоб бути впевненим в успіху, написав листа до Вселенської Патріархії, просячи їх попросити нас. І ці два фактори якось зобов`язали нас. Та ми й самі цього дуже бажали. Напевно, настала, як кажуть, повнота часу.

"ВЕЛИКА ТАЇНА, ЯК БОГ РОЗПОДІЛЯЄ ЛЮДЕЙ"

Як боротися з дратівливістю і невдоволенням, кому молитися?

Можете молитися кому хочете - Христу, Богородиці, святим, куди тягнеться ваше серце. Роздратування і гнів - велика пристрасть, яка, на жаль, є у всіх нас, і ми повинні бути дуже наполегливими в наших проханнях і молитвах, щоб Бог дав нам дух лагідності. Ви ж помічали, коли людина гнівається, обличчя її стає червоним, і вона ніби на біса схожа.

Як виховувати дітей в православній вірі, якщо чоловік невіруючий і проти виховання в Православ`ї?

Вивчайте його таємно від батька, щоб він не зрозумів, що відбувається. Знову заради того, щоб потім подружжя не сварилося.

Отче, як просити Бога молодій людині, яка хоче реалізувати свої таланти і здібності, але зазнає фінансових труднощів?

Бог промишляє і допоможе тій людині, у якої талант є, навіть і без фінансової можливості. Я іноді теж, по своїй простоті, думаю, розмірковую про таке. Один чистить вулиці - і задоволений, інший тесляр - задоволений, третій сантехнік, четвертий бізнесмен, п`ятий підприємець, шостий президент, хтось губернатор. Думаю, велика таємниця, як Бог розподіляє всіх людей на різні місця і всім їм дає спокій.

Чи збережеться Росія?

Не бійтеся, Росія не розвалиться, навпаки, зміцниться. І зіграє головну і дуже велику роль в справі порятунку всього Православ`я на Землі.

Чи можна врятуватися сучасній людині, що живе в миру?

Сказали, що людина може врятуватися в будь-який період історії, головне, щоб вона жили правильним церковним життям.

"МЕНІ СУМНІШЕ, ЩО ЯКАСЬ ПАРА РОЗЛУЧИЛАСЯ, НІЖ ХТОСЬ ПОМЕР"

Дитина, зачата в Страсну седмицю, постійно хворіє, що робити?

Нехай сподівається на Бога, Який є Батьком усіх нас і прощає нам наші помилки.

Отче, що порадите жінкам, від яких пішли чоловіки, а шлюби були вінчані?

Мені сумніше чути, що якась пара розлучилася, ніж чути, що хтось помер. Можу побажати тільки терпіння.

Я дуже люблю каву і п`ю її багато, гріх це, і якщо так, то як молитися, щоб позбутися?

Ти в полоні у кави.

«ХТО Є ІСТИНА?»

Мета християнина - спасіння своєї душі. Чи корисно думати і дбати про спасіння душі своїх ближніх?

Коли людина починає докладати зусиль в духовному житті, у неї просвіщаються розум і серце. У неї в серці народжується якась соборність, і тому її вже турбують і інші, вона співпереживає їм, їй боляче за інших людей. Людина може засмучуватися про всіх і в той же час бути постійно в радості. Така велич у духовної людини, тому що радість - це не психічний, а духовний стан. Адже радість - це плід Святого Духа. Як сам апостол Павло перераховує: плоди Духа - любов, радість, помірність, довготерпіння і так далі.

У людей, які не живуть в Церкві, немає того, що вони могли б мати, вони як живі мерці, бо Христос сказав: «Я шлях, Я істина, Я життя». Істина - не ідеологія, істина - це особа. Тому Пілату Христос і не відповів на запитання: «Що є істина?». Знаєте, що кажуть святі отці? Якби Пілат запитав правильно, Христос б відповів. А правильно треба було поставити питання так: «Хто є Істина?» І тоді б Христос відповів: «Я є Істина».

Отче, чи можна прикладатися до Поясу в нечистоті, адже Пояс всього три дні перебуває?

Якщо тут маються на увазі ті періоди, які бувають у жінок, тут велика помилка спостерігається, на жаль. Я знаю, що в Росії в критичні дні жінки і до ікон не прикладаються, і навіть в храм не ходять. Це помилка. Можна робити все, тільки не причащатися.

"Я ВАМ РАДЖУ: ЗАЙМАЙТЕСЯ ХРИСТОМ, А НЕ АНТИХРИСТОМ"

Отче, що робити, якщо діти потрапили в секту?

Треба за них молитися, бо ж сектанти люди нерозумні. Одне з найважчих випробувань, коли наші діти потрапляють у ці сіті.

Чи ступала нога жінки на Святу Гору Афон? Коли і за яких обставин? З якого часу жінки туди не допускаються?

Багато століть тому жінкам заборонили вхід на Афон.

Батюшка, чому сучасні діти такі жорстокі і відділяються від батьків?

На жаль, через багатьох гріхів в світі дуже ослабла людська природа взагалі. До того ж і батьки не завжди правильні - через свої гріхи самі не мають внутрішньої рівноваги. Тому вони народжують дітей, у яких немає миру. Раджу всім матерям щоранку малюкам і всім іншим дітям давати хоча б чайну ложку святої води. Дуже допомагає.

Батюшка, кому молитися, щоб вийти заміж?

Богородиця у всьому допомагає. Непогано, якщо молода дівчина просить Богородицю, щоб Вона послала їй гарного молодого чоловіка, і якщо юнак молиться про те, щоб Бог послав йому гарну дівчину.

Чи вірите Ви у відродження монархії в Росії?

Не думаю, що можна відновити монархію в Росії, це, напевно, все вже надбання минулого.

Що мав на увазі Господь, коли казав: «Горе вагітним і тим, хто плекає». Деякі старці не радять одружуватися в останні часи.

Це дурість якась. Христос говорив не про те, щоб заміж не виходити, тут говориться, що коли прийдуть ті дні, для цих жінок буде найважчий період. І я вам раджу: займайтеся Христом, а не антихристом, бо це нездоровий духовний стан, коли ми постійно говоримо про антихриста, про смерть віку і так далі. Деякі дуже багато переймаються цією темою.

Зараз всюди багато онкохворих, що є причиною цього?

Це теж одна з ознак часу. У наш монастир приїхав один грек з Америки, професор університету. Я вірю в те, що він мені сказав: «Почекайте ще, старче, через десять років буде рак мозку через мобільні телефони». Хоча й інтернет, і мобільні телефони, і всі технологічні новинки обслуговують людину, але в них є ще й своя радіація. Розслабляється природа людини, і одна з причин – прогрес в сфері технологій.

Дякуємо, Вас, отче Єфрем, за Вашу бесіду, храни Вас Господь.

"Православие и современность", Саратовська митрополія РПЦ

 


 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся