У Москві в рамках виставки-форуму "Православна Русь" проходить Перший конкурс модельєрів і дизайнерів одягу "Православна культура в сучасній моді".
"Лукаво чинять ті, хто каже: все одно, як ти виглядаєш, найголовніше - те, що в тебе всередині. Так, найголовніше - те, що в тебе всередині, але це внутрішній зміст не може не проявлятися зовні", - сказав голова Відділу Московського патріархату з взаємовідносин Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін, виступаючи на відкритті конкурсу.
У культурах народів світу, в тому числі Росії, завжди було розуміння того, що зовнішнє відображає внутрішнє, переконаний В.Чаплін. "Якщо людина виглядає достойно, культурно, скромно, показуючи своїм виглядом власне моральну гідність і повагу до оточуючих, значить, у нього і всередині здорова душа, цілісний розум, добре серце. Я сподіваюся, що сьогодні в цьому залі будуть представлені зразки того, як внутрішню зібраність, цілісність, совісність можна висловити через зовнішні форми поведінки, у тому числі через одяг ", - сказав представник РПЦ.
На конкурсі буде представлено повсякденний та святковий одяг для чоловіків і жінок, дитячий одяг, головні убори, текстильні вироби з православною символікою, хрестильні сорочки, вінчальне вбрання, костюми для сучасного православного паломника, аксесуари чоловічого і жіночого костюмів, форма поліції моралі.
У положенні конкурсу наведена цитата Патріарха Московського і всієї Русі Кирила: "Ми повинні показати приклад народу, в тому числі і своїм зовнішнім виглядом. Православ`я - це не убозтво, це краса життя. Православ`я не змушує нас одягатися в похмурі кольори".
У заході беруть участь учні середніх і середніх спеціальних навчальних закладів, студенти, молоді художники-модельєри. Обов`язковою вимогою до робіт є поєднання духовно-моральних базових цінностей з сучасними та актуальними тенденціями в моді.
Маранафа