Виставка «Гора Афон. Образи Святої землі», на якій представлено близько 200 фотографій з архіву 1848-1963 років, зібраного монахами Святої Гори, працюватиме до 28 листопада.
Переважна більшість кадрів була зроблена самими ченцями. Вони фотографували один одного і в столярній майстерні, і в храмі, і на риболовці, і навіть у зуболікарському кабінеті. Сьогодні ці фотографії, де святість проникає в побут, експерти порівнюють з іконами, пишуть «Известия».
У залі глядач в першу чергу зверне увагу не на фотографії, стародавні карти або афонський гербарій, а на зоряне небо над головою (вогники розташовані так, як зірки над Афоном в ніч на Успіння Божої Матері) і 12-метрову скляну гору, що повторює рельєф Афона та заповнену землею - світлою (з півострова) і темною (з Підмосков`я). Це зараз паломники везуть з Афону гігабайти цифрової фотозйомки (щоправда, такого, як на виставці, гість чернечої республіки не зніме), а колись зберігали у себе саме землю, засушені квіти, нагадує автор інсталяції художник Юрій Авакумов.
«Виставка - це просторова ікона Афона мовою новітнього мистецтва, - сказав «Известиям» науковий керівник виставки Олексій Лідов. - Ми намагалися продовжити афонську традицію, не роблячи стилізацій та муляжів, і перетворювати її у формі мультимедійної інсталяції, в якій максимально тактовно збережені всі духовні смисли, пов`язані для Росії з Афоном».

Православие.Ru