Церква хоче мати власні школи. Й звертається з відповідним проханням до народних обранців. Нинішнє відділення релігії від держави - радянський спадок - кажуть священики.

“Ми просимо дозволити Церкві засновувати власні навчальні заклади - школи, дитячі садочки і навіть вузи. Бо на сьогодні будь-яка приватна особа має таке право, громадське об’єднання має таке право, а Церква, на жаль, такого права не має”, - каже прес-секретар митрополита Володимира Георгій КОВАЛЕНКО.

В інших конфесіях до ініціативи Московського патріархату ставляться з насторогою. Представники Київської єпархії не проти, але хочуть рівних можливостей для всіх конфесій.

Відео дня

“Головне, щоб в процесі реалізації такої ініціативи не було того, щоби надавалися преференції у заснуванні таких навчальних закладів лише одній конфесії”, - сказав голова Інформаційного управління Київської Патріархії Євстратій ЗОРЯ.

“Така модель релігійної освіти не буде практичною в Україні. Враховуючи і багатоконфесійність (все ж таки у нас немає 90% однієї конфесії), і по-друге, ми вважаємо, що краще таке релігійне виховання діти здобували б у сім’ї і при релігійних громадах”, - сказав представник Української Греко-Католицької Церкви Роман НЕБОЖУК.

Втім, у Верховній Раді прогнозують - запропонований Церквою законопроект навряд чи отримає достатню підтримку в парламенті, аби стати законом.

“Не треба цього робити. Не можна нав’язувати щось одне дітям, школярам чи студентам”, - вважає народний депутат, КПУ Світлана ШМЕЛЬОВА.

“Конфесії, власне кажучи, можуть створювати свої навчальні заклади. Я думаю, що це дуже нормально. Це питання ускладнюється тим, яку конфесію, яку релігію брати і упроваджувати”, - каже народний депутат, НУНС Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ.

Освітяни ідею створення православних навчальних закладів підтримують. Але за умови - що їх відвідування базуватиметься виключно на добровільній основі.

На питання - чи варто пов’язувати релігію з освітою - батьки молодих дітей відповіли схвально. Кажуть, це навчить їхніх дітей розрізняти добро та зло.

В загальноосвітніх школах вже викладають основи православної культури - у позакласній програмі. Втім, дитина відвідує такі заняття виключно за згоди батьків.

24tv