Згідно з новим дослідженням, проведеним в університеті Ватерлоо (Канада), прості нагадування про релігію або Бога можуть впливати на процеси прийняття рішень.
За словами Крістін Лорін - автора дослідження - близько 90% населення світу згодні з тим, що Бог або якась інша духовна сила існує або може існувати. Навіть за відсутності особистої віри в Бога, культура США насичена релігійними символами і зображеннями, що в кінцевому підсумку може вплинути на людину. Результати дослідження не залежать від релігійних переконань учасників.
Згідно з травневим опитуванням Gallup 9 з 10 американців вірять в Бога. Ці цифри трохи нижче для груп молодих людей, лібералів, які живуть у східній частині США, що мають вчені ступені і вільні від політичних переконань. Серед республіканців і консерваторів же віра в Бога є поширеною. У новому дослідженні вчені «підготували» понад 350 студентів інженерних факультетів, побічно нагадавши їм про Бога та релігію: висловивши прохання написати пропозиції, використовуючи список слів з духовним підтекстом. Потім усіх піддослідних попросили складати якомога більше слів з групи букв. Незалежно від релігійних переконань, «підготовлені» нагадуваннями про Бога та віру студенти склали менше слів, ніж ті, хто не пройшов подібну підготовку. Вчені вважають, що недостатність зусиль в першій групі пояснюється упевненістю, що доля - в руках Божих. Якщо студенти вірять, що Бог контролює їхню долю, то їх старання бути кращими не допоможуть їм.
В результаті вони прикладають менше зусиль для виконання завдання. Весь цей розумовий процес здається несвідомим, але присутність «чарівних» слів і образів Бога може змінити поведінку. Друге дослідження було спрямоване на вивчення опору спокусам. Учасникам пропонувалося взяти печиво після прочитання ними двох уривків - одного з Біблії, а другого на поза релігійну тематику. Учасники, які читали уривки з Біблії, висловлювали велику готовність протистояти спокусам.
Цей ефект, однак, був помічений лише серед тих випробовуваних, які заздалегідь повідомили, що вірять у всезнаючу сутність, що помічає всі їхні провини. Також ці учасники відзначили, що Бог не впливає на експерименти. На думку вчених, люди «роблять» так тому, що вірять в Бога, який знає, коли вони поводилися погано чи добре. Дослідники вважають, що нагадування про всевідаючого Бога допомагає людям, які побоюються бути спійманими і покараними, опиратися спокусам.
Коментарі