Згідно з результатами опитування «Моральні орієнтири українців», проведеного Інститутом Горшеніна в жовтні цього року, більшість українців не вважають державу носієм моральних цінностей.

«Відповідаючи на запитання, «Що для вас є головним носієм моральних цінностей?», 83,2% респондентів вибрали варіант «сім’я». Цей же показник лідирував в попередні роки, проте раніше він був істотно нижчий — на рівні 74%», — повідомила експерт інституту Наталія КЛАУНІНГ.

На другому місці для українців знаходиться церква (37,2%), на третьому місці — школа чи інший навчальний заклад, далі — література і кінематограф.

Відео дня

«Що примітно — держава знаходиться тільки на шостому місці. І в порівнянні з 2007 роком, коли державу вважали носієм моральних цінностей близько третини опитаних (34,6%), сьогодні їй відводить таку функцію лише кожен п’ятий українець (21,3%)», — зазначила експерт.

Вона також додала, що в Радянському Союзі держава було носієм певної ідеології, яку вона транслювала за допомогою кінематографа, літератури і навіть сім’ї — осередку суспільства, що передає меседжі державної ідеології. Сьогодні ситуація зовсім інша: мало хто вважає, що держава є джерелом моральних цінностей.

«Ми вважаємо, що це нормально, тому що моральні цінності дійсно повинні формуватися в сім’ї», — зазначила КЛАУНІНГ.

«Порівняно з 2007-м і 2009-м роками, позиції сім’ї та церкви зміцнилися, а ось позиції школи впали на чотири пункти, а держави — на 12 пунктів порівняно з 2007-м роком. Мабуть, є розчарування в державі, як інституті, що відповідає за підтримання рівня ідеології та моралі. У цьому контексті все більше зростає суспільне розчарування з приводу школи, оскільки вона давно і остаточно зняла з себе функцію виховання, залишивши тільки функцію навчання», — підкреслила Марина ТКАЧЕНКО, експерт Інституту Горшеніна у сфері соціального проектування.

За однією з версій, озвученою Наталією КЛАУНІНГ, більша довіра до держави як носія моральних цінностей у 2007 році могла бути пов’язана з очікуваннями після Помаранчевої революції.

Відомості.UA