Пам`ятний поклінний хрест освячений 29 жовтня на місці прориву фашистської блокади міста на Неві - поблизу села Мар`їно Кіровського району Ленінградської області (Росія), повідомляє журнал «Вода Жива».

Триметровий символ православної віри виконаний з каменю і укріплений на кам`яній основі розміром 6 і 8 м, на якому також встановлена лампада. Меморіал розташований поруч з музеєм-діарамою «Прорив блокади Ленінграда». Його автори - архітектори Валерій Кузьмін і Ашот Давадян.

Чин освячення в присутності ветеранів і вірян храмів Санкт-Петербурзької єпархії РПЦ звершив єпископ Гатчинський Амвросій. Він зазначив, що відтепер кожен віруючий зможе помолитися на місці, що стало священним для мільйонів людей, де 18 січня 1943 року було розірвано вороже коло. «Для християн кращий монумент увічнення пам`яті - хрест, символ перемоги світла над темрявою», - сказав владика.

Відео дня

Меморіал споруджено на кошти благодійника, який також встановив хрести на легендарних місцях оборони Ленінграда - Невському п`ятачку і Синявинських висотах.

Він розповів, що як віруючу людину його засмучувало те, що поблизу місця прориву блокади немає жодного храму. Коли місце для меморіалу вже було обрано й на ньому почалися роботи, одна з літніх місцевих мешканок повідомила, що тут знаходилася каплиця, зруйнована в роки війни. Тепер підприємець має намір відновити цю святиню.

Православ`я та світ