Пожертвувати гроші на будівництво храму за допомогою смс, чи он-лайн поставити питання священику. Релігійні організації ідуть у ногу з часом. Щоправда не всі церкви це вітають - у Франції католицька церква заборонила телефонну сповідь - таку послугу запропонував оператор зв`язку. Чи дружать із технологіями українські священики?

Інтернет-сайтами українських церков уже не здивуєш. На їхніх веб-представництвах можна простежити, як будують храм - через веб-камеру, взяти участь в опитуванні чи навіть проголосувати, яка служба краща. Священики використовують будь-які можливості дійти до вірян.

- Значну частину свого життя значна частина наших вірних проводить в інтернеті - то ми мусимо бути там разом з ними. Там є молоді люди. І треба якось їм допомагати серед всього бруду, який там зустрічається, знаходити щось добре.

Відео дня

Акаунт, нікнейм чи профіль - для священика греко-католицької церкви Андрія Нагірняка - звичні слова. Він має стор інки відразу у кількох соцмережах. У Фейсбуку - понад вісім сотень друзів. У контакті веде спеціальні тематичні групи для молоді - про статеві стосунки. Каже, це також форма пастирського служіння. Бо там можна дізнатися те, про що молоді люди соромляться запитати у вічі. Утім, каже, віртуальне духовне порадництво не замінить живого.

Андрій Нагірняк, священик УГКЦ:

- Спілкуюсь з багатьма молодими людьми через інтернет, надаючи якісь поради, я завжди говорю про те, що остаточно треба поговорити про це під час особистої зустрічі. Тому що особиста зустріч дає можливість відчути повноту ситуації і якнайкраще відреагувати.

У прес-секретаря Української православної церкви Київського патріархату Євстратія Зорі - аккаунт у соцмережах є. Утім ставку на нього у спілкуванні з парафіянами він не робить. Каже, часу там приділити всім не зможе, бо тих, хто його вподобав - забагато. Він за те, щоб священики йшли в ногу з часом, але грошей катма.

Євстратій Зоря, єпископ УПЦ (КП):

- Ось буквально у цьому місяці Львівська Єпархія запустила інтернет-радіо, вони підготували свою студію і виступають у мережі інтернет, тому що це найдешевший спосіб мовлення і засіб масової інформації. На жаль, у нас таких ресурсів немає і не знаємо, чи з’являться найближчим часом. Тому ми займаємось тією роботою, якою можемо.

У Московському патріархаті плани величезні - для просунутих користувачів готують спеціальну програму для смартфонів. У додатку буде інформація про релігійні свята, розклад богослужінь, можливість слухати аудіопрограми. Наступного року тут планують відкрити ще й кол-центр. Кілька священників по телефону даватимуть консультації з питань віри та обрядів. Говоритимуть на теми, на які під час сповіді зазвичай бракує часу. Ті, хто не може прийти до церкви, матимуть змогу розказати про свої гріхи. Утім відпускати їх по телефону - заочно - священики не будуть. Це вимагає присутності.

Протоієрей Георгій (Коваленко), голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ:

- Не можна причащатися по телевізору, посповідатись по телефону або вінчатись по інтернету. Цей проект має бути допомогою людині приходу до реальної сповіді, реального таїнства, за якою слідує реальне причастя.

Віра-вірою, але ж і витрачати гроші на кол-центр церква не хоче. Підрахували, лише техніка коштуватиме сто тисяч доларів. Плюс щомісяця на утримання потрібно близько сотні тисяч гривень. Тому не виключають, що дзвінки будуть платними.

Перший національний