У нью-йоркському музеї Метрополітен відкривається експозиція, присвячена ісламському мистецтву. Однією з перлин виставки є стародавні, написані красивим каліграфічним почерком екземпляри Корану і суфійські книги XV ст. з Ірану.

В цілому експозицію складають близько 1200 предметів мистецтва, що відображають 13 століть історії ісламу в Туреччині, Ірані, Середній Азії, Північній Африці, Іспанії.

Експозиція розміщується в 15 нових галереях музею. Експонати були ретельно відібрані з 12 тис. предметів, що становлять колекцію музею і представляють розвиток ісламської культури в різних областях.

Відео дня

Прикладом наукових досягнень ісламського світу є представлена на виставці астролябія XIII в. Витончені дерев`яні вікна з тонкою різьбою, привезені з Індії, відображають особливості мусульманської архітектури. Церемоніальні мечі з ручками зі слонової кістки, інкрустовані золотом, рубінами і сріблом, вишукані килими з геометричним орнаментом дають широке уявлення про складні взаємозв`язки між різними культурами в ісламі.

Однією з родзинок нових галерей є відбудований за сирійським оригіналом інтер`єр резиденції в Дамаску XVII ст. Зал з мармуровою підлогою, викладеним геометричними фігурами, кокетливою форми червоні подушки по периметру, стіни і стеля облицьовані дерев`яними панелями з написами з Корану, арабесками та іншими фігурами.

Седмиця.Ru