Більш як 300 тисяч людей вклонилися в Петербурзі православній святині - поясу Пресвятої Богородиці, вперше доставленому до Росії, повідомляє офіційний сайт Санкт-петербурзької єпархії.

Пояс Божої Матері з Ватопедського монастиря на Афоні доставили в Росію 20 жовтня. Петербург став першим російським містом, де віруючі змогли вклонитися цій святині. У північній столиці пояс пробув 4 дні. У понеділок його перевезли з Новодівичого монастиря Санкт-Петербурга в Єкатеринбург.

"Зараз вже можна підбити деякі підсумки - за ці дні пройшло понад 300 тисяч паломників. Безсумнівно, що паломництво - це нелегка праця як для душі, так і для тіла, але ж будь-яке паломництво або поклоніння святині - це завжди випробування душевних і фізичних сил людей . І якщо перед великими святами православні люди зазнають тяготи посту, то перед поклонінням святині віруючим доводиться випробувати на собі труднощі багатогодинного стояння в очікуванні можливості прикластися до бажаної святині ", - розповідається в інформації.

Відео дня

У Петербурзі була величезна кількість бажаючих полонити святині, люди годинами стояли в чергах, рух транспорту в цьому районі було утруднено. Доступ до Пояса Богородиці забезпечувався цілодобово. Жінок з маленькими дітьми пропускали без черги, а в суботу поруч з монастирем була розгорнута польова кухня.

"Висловлюємо надію, що всі відповідальні особи, які брали участь у прийомі Пояса Пресвятої Богородиці, зробили висновки і до наступного прибуття якої-небудь святині підготуються набагато краще", - зазначають у єпархії.

Святиня перебуватиме в Росії до 23 листопада, їй зможуть поклонитися віруючі 12 міст, в тому числі на Півночі і Далекому Сході.

Згідно з переказами, відображеним в письмових візантійських джерелах, Пояс і Риза Божої Матері незадовго до Її Успіння (завершення земного життя) були віддані двом благочестивим єрусалимським вдовам і з покоління в покоління зберігалися в Палестині. При імператорі Східної Римської імперії Аркадії (395-408 роки) дорогоцінний ковчег з поясом Богородиці перенесли до Константинополя і встановили у церкві. Згодом святиня ділилася на частини, місцеперебування яких не раз змінювалося. Православні вірять, що Пояс Пресвятої Богородиці володіє дивовижною силою, допомагає при народженні дітей.