Ватикан закликав міжнародне співтовариство сприяти єднанню народу Лівії і надати йому гуманітарну допомогу для відновлення і подальшого розвитку економіки країни.

Ватикан сподівається, що смерть колишнього лідера країни Муамара Каддафі стане завершенням довгої хвилі кривавої боротьби в Лівії і що "нова влада зможуть уберегти лівійський народ від подальших актів насильства в дусі помсти і якомога швидше приступити до оновлення суспільного життя з активних залученням всіх громадян на основі справедливості і дотримання законів ". Велику роль, на думку Ватикану, в цьому покликане зіграти міжнародне співтовариство.

Згідно із заявою прес-служби Святого Престолу, представники Ватикану знаходяться в контакті з новим урядом Лівії і готові сприяти наданню допомоги народу цієї країни.

Відео дня

Коментуючи вбивство Муамара Каддафі, посол Ватикану на Мальті архієпископ Томмазо Капуто (Tommaso Caputo) відзначив, що "не можна радіти смерті людини". Однак разом з тим ватиканський дипломат висловив сподівання, що Лівія без Каддафі стане країною, яка буде жити "в мирі та злагоді".

За словами архієпископа, який відвідав Лівію і зустрічався там з новим керівництвом країни, Католицька церква буде продовжувати своє служіння в Лівії. В даний час католики підтримують діяльність 16 лікарень та медичних центрів. Черниці, які служать в лікарнях, під час конфлікту не покинули Лівію і постійно надавали допомогу пораненим і нужденним, додав ватиканський дипломат.

Каддафі, який правив Лівією 42 роки, загинув в околицях своєї "малої батьківщини" - міста Сирт - після того, як його захопили в полон прихильники Перехідного національної ради. Автомобіль, в якому Каддафі везли до шпиталю, потрапив під перехресний вогонь революціонерів і сил самого полковника, в результаті він отримав смертельне поранення в голову.

За іншою інформацією в ЗМІ, Каддафі потрапив в засідку, був захоплений у полон, а потім помер від отриманих в бою важких поранень в ноги і голову. За словами лікаря, який оглядав тіло Каддафі, полковник загинув від поранень в голову і живіт. Тіло Каддафі в даний час знаходиться в місті Місрата. Похорон полковника можуть відбутися через кілька днів.

Напередодні міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала провести незалежне розслідування обставин загибелі Каддафі та опублікувати їх.

CNL-NEWS