Арамейську мова часів Ісуса Христа, яку вважають мертвою можна почути в кількох місцях на землі. Як повідомляє Перший національний, одне з них - невеличке сирійське селище неподалік Дамаска. Збереглася лише усна мова, писати нею місцеві не вміють. Ще це місце унікалене тим, що більшість вірян тут - християни.

Вихованки жіночого православного монастиря святої Рівноапостольної Текли прадавню молитву читають арамейською. Ця мова - одна з найдавніших на планеті. Саме нею, за переказами, проповідував Ісус Христос. У монастирі четвертого століття проживають 15 сестер-черниць. Нинішня настоятелька ігуменя Пелагея відкрила тут притулок та школу для дівчаток-сиріт.

Пелагея, настоятелька монастиря святої Текли:

Відео дня

- Після повноліття дівчата можуть обирати - бути черницями чи повернутися до світського життя. Та ми все одно опікуємося нашими вихованками. Декого направляємо здобувати вищу освіту. А тих дівчат, хто не має змоги чи бажання вчитися далі, влаштовуємо на роботу.

Хоча монастир добре зберігся, його оновлюють і нині. Про це дбають черниці та віряни. А парафія тут чимала - 5 тисяч християн.

Февронія, черниця монастиря святої Текли:

- Ми намагаємося утримувати і притулок, і монастир за рахунок благодійних внесків парафіян. Крім того, мати-настоятелька Пелагея вдосконалила систему оренди монастирських володінь, щоб мати кошти на реставрацію та інші потреби обителі.

Монастир святої Текли знаходиться за 60 км від Дамаска у невеличкому містечку Маалюля. Дотепер ця місцина залишається крихітним острівцем християнства у сучасній Сирії. Адже більша частина населення країни сповідує іслам. Тут християн - понад 90% .

Пелагея, настоятелька монастиря святої Текли:

- Тут християни і мусульмани живуть мирно, поділяють труднощі та біди і також разом відзначають радісні події. Сирійці - єдині, попри різні релігійні переконання. Вони моляться , щоб Бог дав мудрості правителям, щоб ми всі жили у мирі.

Церква в монастирі названа на честь Іоанна Хрестителя. Тут свята Текла хрестила язичників. Донині збереглася печера в горі Каламун, де свята Текла жила і зцілювала людей понад 30 років. Тут її і поховали. Нині в печері - каплиця. Вклонитися святим мощам приходять прочани з усього світу.